Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Moody's'in 16 İspanyol bankasının kredi notunu indirmesinin ve ABD'den gelen ekonomik verilerin beklentinin altında kalması üzerine Asya Borsaları düştü; MSCI Asya Pasifik Endeksi bu yılki kazançlarını geri verdi.

Satışlarının çoğunluğunu Avrupa'da kaydeden giyim şirketi Esprit Holdings Ltd. yüzde 7.3 değer kaybetti. Satışlarının beşte birini Amerika'da gerçekleştiren tüketici elektroniği üreticisi Samsung Electronics Co. yüzde 4.3 düştü. Caterpillar Inc2in satış büyümesinin yavaşlaması üzerine Japon makina üreticisileri sert satış gördü.

Yunanistan'da olacakların belirsizliğine değinen Toyota Asset Management Co.'nun baş stratejisti Masaru Hamasaki, en kötü senaryonun bilinmediğini, insanların da yalnızca riskten kaçmakla yetinmeye çalıştığını söyledi.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 2.5 kayıpla 112.59 puana gerileyerek Kasım'dan bu yana en sert düşüşünü kaydetti. Endekste değer kazanan her hisseye karşılık 12 hisse düştü. 29 Şubat'taki zirvesinden yüzde 10'un üzerinde gevşeyen endeks dün düzeltme trendine girdi. Asya Pasifik Endeksi bu hafta yüzde 5.1 gerileyerek Eylül'den bu yana en sert düşüşüne işaret etti.

Yunanistan'daki hükümet krizinin Avrupa'daki borç krizini yeniden alevlendirmesi ve hem Çin hem de ABD'deki ekonomik yavaşlamanın küresel talep görünümünü zayıflatmasıyla bu ay küresel hisse senedi piyasalarından 4 trilyon dolar silindi.