Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fitch Ratings'in Yunanistan'ın kredi notunu düşürmesi ve İspanyol bankalarının notunun da Moody's tarafından kırılması ile altına olan talep azalırken kıymetli metal üst üste üçüncü haftalık kaybına hazırlanıyor. 

Spot altının onsu yüzde 0.4 kadar düşüşle 1,568.03 dolar olurken Singapur'da ise yerel saatle 14.29'da 1,570.68 dolar oldu. Altının onsu dün yüzde 2.3 tırmanırken bu haftanın kaybını yüzde 0.5'e indirdi. New York Comex'te haziran teslimli altının onsu yüzde 0.5 kadar düşüşle 1,567.80 dolara geriledi.

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Yunanistan'ın kredi notunu B-'den CCC'ye indirdi. Kuruluş, not indirimine gerekçe olarak ülkenin Euro Bölgesi'nden çıkabileceğine dair 'artan' riski gösterdi. Fitch'in bu kararı, Yunanistan'daki seçimlerde kurtarma karşıtı partilerin oyların çoğunluğunu alması ve ülkede hükümetin kurulamaması nedeniyle erken seçimlere gidileceği haberinin ardından geldi.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's aralarında Banco Santander SA ve Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA gibi en büyük bankaların da yer aldığı 16 İspanyol bankasının kredi notunu resesyon ve artan kredi kayıplarından ötürü düşürdü. Moody's'in yaptığı açıklamada 9 kuruluşun kredi notunun 3 kademe birden indirildiği, 7 bankasının ise daha fazla kesinti için izlemede tutulacağı belirtildi. Santander'ın İngiltere'deki bankasının notu da indirildi.