Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de ikinci el konuıt satışları Nisan ayında yükselerek, son üç ayda ilk kez yukarı yönde hareket etti. Bu durum, konut sektörünün istikrar kazanmakta olduğunu işaret ediyor.

İkinci el konut satışları Nisan ayında yüzde 3.4 yükselerek 4.62 milyon adede çıktı. Bloomberg News'un anketine katılan ekonomistlerin tahmin medyanına göre, bu verinin 4.61 milyon adet seviyesinde çıkması bekleniyordu.

İstihdmdaki artışlar, düşen fiyatlar ve rekor düşük seviyedeki mortgage faizleri, Avrupa borç krizinden kaynaklanabilecek olumsuzluklara ağır basarak, konutlara yönelik talebin artmasına neden oldu. Aynı zamanda, hacizlerin azaltılmasına ve finansmanı serbest kalmasına yönelik çabalar, halen, konut piyasasındaki sürdürülebilir toparlanmaya ulaşmanın zaman alacağını işaret ediyor.

Daiwa Capital Markets America'nın New York ofisinden başekonomist Michael Moran, veri açıklanmadan önce yaptığı değerlendirmede,"Cesaret verici işaretler geliyor" dedi ve "Sektör coşkulu halde değil, ancak genişlemenin önündeki engeller büyük oranda ortadan kalkmış görünüyor" yorumunda bulundu.

Bloomberg'in anketine katılan 73 ekonomistin tahminleri 4.47 milyon ile 4.8 milyon arasında geldi. Önceki ayın verisi ise, 4.48 milyondan 4.47 milyona revize edildi.

İkinci el konut satışları, 2010 yılındaki seviyesi olan 4.19 milyon adetten geçen yıl 4.26 milyon adede yükselmişti. Talep ise 2005 yılında, konut sektörü balonu sırasında, 7.1 milyon adet ile zirve yaptı. 2008'de satış toplamı 4.11 milyon ile 1995'ten beri en düşük seviyede gerçekleşti. Realtors grubunun bu ay yaptıkları tahmine göre, ikinci el konut satışları bu yıl 4.6 milyon ila 4.7 milyon adede ve 2013 yılında 4.8 milyon adede ulaşabilir.