Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa'daki finansal krizin çözümü için ortak euro tahvili çıkarılmasına karşı çıkan Almanya Başbakanı Angela Merkel, AB zirvesinin öncesinde tabuları yıkma çağrılarıyla baş etmeye çalışıyor.

2 senedir devam eden krizle mücadelenin baskın karakteri Merkel, ortak euro bonolarının çıkarılması, bankaların sermayelendirilmesi için Avrupa ülkelerinin parasının kullanılması, kurtarma fonunun genişletilmesi ve borç krizindeki ülkelere harcama kesintileri için daha uzun zaman tanınması gibi karşı çıktığı krizle mücadele önlemlerine yönelik çağrılar arasında 18. kriz zirvesine katılmak üzere Brüksel'e gidiyor.

Euro Bölgesi'ndeki politika yapıcıların kendi çıkarlarına göre hareket etmeyi sürdürdüğünü söyleyen DailyFX.com'un Döviz analistlerinden David Song, kemer sıkma karşıtı hareketlerin hız kazanmasıyla Almanya ve Fransa arasındaki uçurumun açılabileceğini belirtti.

Yunanistan'ın borç krizine girmesinden bu yana 18., Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'ın kemer sıkma kampanyalarıyla öne çıkmasından bu yana yapılacak ilk zirve, bankaların stresinin arttığı bir döneme denk geldi.

Zirvenin 8'de başlamasını bekleyen Avrupa Birliği yetkilileri, büyüme hamlerinde bulunma işini 28-29 Haziran'daki toplantıya bırakarak, beklentileri ortadan kaldırdı. Avrupa Birliği Başkanı Herman Van Rompuy, Euro Bölgesi'ndeki krizin bugünkü toplantının sonlarında görüşüleceğini söyledi.

Kendi partisinin Almanya'nın en büyük eyaletinde yapılan seçimlerde yenilgi almasının ve geçtiğimiz haftaki G-8 toplantısında büyüme yanlısı bütçe planları çağrılarıyla Merkel hem içte hem de dışta savunma moduna geçti.