Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Brüksel'deki AB Zirvesi'nin öncesinde uluslararası ekonominin 2 büyük kuruluşundan gelen Fransa'nın önerilerinin desteklenmesi çağrıları duymazdan gelen Almanya, Salı günü ortak euro bonoları çıkarılması teklifini bir kez daha reddetti.

Almanya Şansölyesi Angela Merkel, Euro Bölgesi borçlarının herhangi bir şekilde birbirine karıştırılmasının, güney ülkelerinin yapısal reformları uygulamalarına yönelik teşvik faktörlerini ortadan kaldıracağını savundu. Almanya, sorunlu euro ülkelerinin borç yüklerinin paylaşılmasına karşı çıktı.

Uluslararası Para Fonu ve Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) ise bugün yapılacak AB zirvesinin öncesinde çağrıda bulundu.

Fransa'nın yeni cumhurbaşkanı François Hollande, Euro Bölgesi'nin sorunlu çevre ekonomilerinin fonlama sıkıntılarını gevşetebilecek, ancak para birliğinin kredi itibarını azaltarak Almanya'nın borçlanma maliyetini büyük ihtimalle yükseltecek olan ortak euro bonolarını destekliyor.

Alman yetkililer ise bu fikrin Berlin'de kabul görmediğini açık bir dille ifade etti.

Mevcut AB anlaşmaları altında bu bonoların çıkarılamayacağına, bunun yasak olduğuna dikkat çeken bir Alman yetkilisi, Berlin'in de yakın vadede bu öneriye sıcak bakmayacağını ve karşıt duruşunu koruyacağını söyledi.