Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yen, Japonya Merkez Bankası'nın parasal telviklerini artırmaktan kaçınması üzerine 16 önemli para biriminin hepsi karşısında yükseldi.

Japonya Merkez Bankası'nın beklenti dahilinde varlık alım fonunu sabit bırakmasının ardından yen 3 günden bu yana ilk kez değerlendi. Yunanistan'ın Euro Bölgesi'ndeki geleceğini belirleyecek olan 17 Haziran'daki ikinci seçimlerinin yaklaşmasıyla Dolar Endeksi 20 ayın en yüksek seviyesine çıktı. Avustralya doları, Asya Borsalarındaki düşüşün ardından yüksek getirili para birimi taleplerinin azalması üzerine bu yılın en düşük seviyesine geriledi.

BOJ'un parasal genişleme önlemlerini artırması ihtimaline karşı yenin düşeceğine yönelik pozisyon alanların da olduğunu belirten Sumitomo Mitsui Banking Corp.'un Tokyo'daki başekonomisti Etsuko Yamashita, BOJ'un hiçbir hamlede bulunmamasından ötürü bu pozisyonların kapatılmasının gerektiğini söyledi.

Yen, dolar karşısında yüzde 0.5 değerlenerek 79.58 seviyesine, euro karşısında da yüzde 0.6 güçlenerek 100.85 düzeyine çıktığını söledi. 18 Mayıs'ta 1.2642 dolar seviyesinden 16 Ocak'tan bu yana en düşüğünü kaydeden euro bugün yüzde 0.1 düşüşle 1.2673 dolardan işlem gördü.

ABD'nin en çok ticaret yaptığı 6 ülkenin para birimi karşısında doların hareketini izleyen Dolar Endeksi 81.830 puan ile Eylül 2010'dan bu yana en yüksek düzeyine işaret etti.

Bloomberg anketine katılan 14 ekonomistin yarısı BOJ'un Temmuz'da parasal genişleme önlemlerini artırmasını bekliyor. Banka, Şubat ve Nisan'da varlık alım fonunu genişletti.