Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings'in Japonya'nın kredi notunu düşürmesi, ülkenin ihracatlarının beklentinin altında kalması ve Japonya Merkez Bankası'nın daha fazla paral teşvikten kaçınması üzerine Japon hisseleri değer kaybetti; Nikkei 225 Endeksi son 3 günün ilk düşüşüne işaret etti.

Satışlarının yüzde 80'ini yabancı ülkelerde gerçekleştiren fotoğraf makinası üreticisi Canon Inc. yüzde 2.3 değer kaybetti. Japonya'nın 1 numaralı imar şirketi Mitsubishi Estate Co. yüzde 2.5 düştü. Ülkenin piyasa değeri bakımından en büyük petrol şirketi Inpex Corp., ham petrol fiyatlarındaki düşüşün ardından yüzde 1.6 geriledi.

Japonya'nın artan dış ticaret açığı ve Fitch'in not indiriminin çok büyük olaylar olmasa da, olumsuz faktörler olduğunu belirten Toyota Asset Management Co.'nun başstratejisti Masaru Hamasaki, bazı yatırımcıların çok ufak olumsuz haberlerden satışa geçebileceğini, çünkü geri sıçramayı tetikleyici bir şeyler beklediklerini söyledi.

Nikkei 225 Endeksi yüzde 1.9 kayıpla 8,567.89 puana geriledi. Endeksteki işlem hacmi 30 günlük ortalamanın yüzde 18 üzerinde seyretti. Daha kapsamlı Topix Endeksi yüzde 1.3 düşüşle 723.61 puandan işlem gördü. Endekste değer kazanan her hisseye karşılık 6 hisse değer kaybetti.

Hisse senetlerindeki kayıplar Japonya Merkez Bankası'nın varlık alım programını sabit tutmasının ardından arttı. BOJ, politika faizini de yüzde 0-0.1 aralığında bıraktı.

BOJ'un kararının çok büyük bir hayal kırıklığı olmadığını belirten Mitsubishi UFJ Asset Management Co.'nun Tokyo'daki stratejistlerinden Kiyoshi Ishigane, çok kişinin şimdi bir hamle beklemediğini söyledi.