Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya Maliye Bakanı Jun Azumi, Japonya Merkez Bankası'nın (BOJ) ilave parasal teşvikten kaçındığı bugünkü toplantısından önce, bankaya para politikasını daha da gevşetme çağrısında bulundu.

Azumi, bugün Tokyo'da parlamenterlere yaptığı konuşmada, "BOJ, yüzde 1'lik enflasyon hedefine ulaşmak için parasal gevşemeyi güçlü bir şekilde uygulamalı" dedi. Japonya Merkez Bankası, bugünkü toplantısında, Bloomberg News'un anketine katılan 14 ekonomistin tümünün tahminine uygun olarak, varlık alım ve kredi programlarını değiştirmedi.

Azumi, merkez bankası kararı sonrası basın mensuplarına yaptığı değerlendirmede, BOJ'un geçen ay, hazine tahvilleri alımını artırarak zaten "etkili" kararlar aldığını kaydetti ve bankanın "uygun" politika tedbirleri alacağını umduğunu sözlerine ekledi. Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin yarısı, BOJ'un Temmuz ayında, fiyat tahminlerinin 10 yıldır süren deflasyonu dengelemede ilerleme sağladığını göstermesi ile birlikte, ilave teşvik uygulamasına geçeceği tahmininde bulundu.

Tokyo'da JPMorgan Chase & Co. şef Japonya ekonomisti ve eski BOJ yetkilisi Masaaki Kanno, "Maliye Bakanı'nın daha fazla gevşeme çağrısı, BOJ'un ekonomiyi desteklemek için birşeyler yapmasını isteyen piyasa katılımcılarının büyük bölümünün ve hatta belki de Japon kamuoyunun görüşünün bir yansıması" dedi ve "BOJ'un önemli rollerinden biri, para politikasının daha da gevşetilmesi ile birlikte Japon yeninin daha da güçlenmesini önlemek" şeklinde görüş bildirdi.

Japonya Merkez Bankası, geçen ayki 10 trilyon yenlik artışın ardından dünkü toplantısı, varlık alım fonunu 40 trilyon yende (501 milyar dolar) ve kredi programını da 30 trilyon yende tutma kararı aldı. Politika kurulu, gösterge gecelik kredi faizini değiştirmeyerek, sıfır ile yüzde 0.1 arasında bıraktı.