Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa hisse sentleri, bölge liderlerinin bugün Brüksel'de toplanmaya hazırlanmaları ile birlikte, Yunanistan'ın eurodan çıkabileceği endişeleri sonucu değer kaybetti ve iki günlük yükselişini tersine çevirdi. ABD endeks vadeli kontratları ve Asya hisse senetleri de düştü.

London Stock Exchange Group Plc, UniCredit SpA ve Intesa Sanpaolo SpA'nın ellerindeki toplam yüzde 11.5'lik şirket payını satacaklarını açıklamasının ardından 2009 yılından bu yana en hızlı düşüşünü gerçekleştirdi. Dünyanın en büyük girişim uygulamaları yazılım şirketi SAP AG, Ariba Inc.'yi 4.3 milyar dolara alma konusunda anlaşma sağlamasının ardından yüzde 2.1 değer kaybetti. İngiltere'nin en büyük lüks mallar üreticisi Burberry Group Plc, beklenene yakın kar açıklamasının etkisi ile yüzde 3.5 geriledi.

Stoxx Europe 600 Endeksi, önceki iki günde yüzde 2.5 yükselmesinin ardından yüzde 1.2 düşerek, Londra saati ile 08:07'de 241.92 puana indi. Haziran vadeli Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks kontratı yüzde 0.4 gerilerken, MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 1.6'lık düşüş gösterdi.

Paris'te Neuflize Private Assets'ten Emmanuel Soupre, "Yunanistan'a ilişkin endişeler, piyasa üzerinde büyük yük ve durumu belirsiz hale getiriyor" dedi ve "Şirketler iyi işliyor, ancak makro ekonomi daha karmaşık. En iyisi temkinli kalmak " değerlendirmesinde bulundu.

Stoxx 600 Endeksi, Yunanistan'da taahhüt edilen kemer sıkma programını uygulayabilecek bir hükümet kurulamayacağı endişeleri ile, 16 Mart'ta gördüğü bu yılın zirvesinden yüzde 11 düştü. Wall Street Journal'da dün Avrupa piyasaları kapandıktan sonra çıkan bir habere göre, Yunanistan'ın önceki Başbakanı Lucas Papademos, ülkesinin eurodan çıkma ihtimalinin az olduğunu ancak bunun halen bir risk teşkil ettiğini söyledi.