Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasa hisse senetleri, Avrupa'da borç krizinin gelişmekte olan ülkelerin ihracatını düşüreceği ve riskli varlıklara yönelik talebi azaltacağı endişelerinin derinleşmesi ile birlikte son beş ayın en düşük seviyesine indi.

Piyasa değeri açısından Çin'in en büyük ikinci ilaç tedarikçisi Shanghai Pharmaceuticals Holding Co., 21st Century Business Herald gazetesinde çıkan bir habere göre, şirketin regülatörlerce yolsuzluk konusunda incelemeye alınmasının ardından, Hong Kong'daki işlemlerde yüzde 25 değer kaybetti. Ham madde üreticilerinin hisselerini takip eden endeks, metal fiyatlarının küresel büyümenin yavaşlayacağı endişeleri ile düşmesinin ardından, Eylül 2009'dan bu yana en düşük kapanışını gerçekleştirmeye yönlendi. Üretim bakımından dünyanın en büyük üçüncü çelik üreticisi Posco, düşüşünü altıncı güne uzattı.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 1.6 düşerek Hong Kong saati ile 15:41'de 904.39 pauan indi ve önceki iki gündeki kazançlarını geri verdi. Endeks bu hareketle birlikte, 20 Aralık'tan bu yana en düşük kapanışını gerçekleştirmeye yöneldi. Güney Kore, Tayvan, Rusya ve Çin'in gösterge endeksleri yüzde 1'in üzerinde kayıplar yaşıyor.

Kuala Lumpur'da Libra Invest Bhd.'den Lye Thim Loong, "Asya'dan Avrupa'ya ihracat yavaşlıyor" dedi ve "Yılın ikinci yarısına doğru ilerlememizle birlikte, durum daha da kötüleşebilir" değerlendirmesinde bulundu.

Avrupalı liderler, küresel hisse senetleri değerinde yaklaşık 4 trilyon dolarlık erimeye neden olan bölge borç krizini görüşmek üzere bugün Brüksel'de biraraya gelecek.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi bu yıl yüzde 1.4 düşerken, gelişmiş ülkelerin hisse senetlerinin gösterge endeksi MSCI Dünya yüzde 1.1 yükseldi. Gelişen piyasaların gösterge endeksi, tahmini karların 9.7 katı düzeyde değerlenirken, gelişmiş piyasalar gösterge endeksi için bu oran 11.7 katı düzeyinde gerçekleşti.