Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro Bölgesi bankalarının, swap piyasaları vasıtasıyla dolarla fonlama maliyetleri, 29 Mart'ta kaydedilmiş olan bu yılın en düşüğünden yüzde 90 artış kaydederken, 3 aylık faiz, 2012'nin en düşüğünden yüzde 15 sıçradı. İspanyol bankalarının kredilerinin değerindeki bozulma ve Yunanistan'ın eurodan çıkışına ilişkin endişelerin artmasıyla uzun vadeli maliyetler yükseliyor.

Bankaların, kısa vadede Avrupa Merkez Bankası'ndan dolar alabileceklerinden ötürü çok fazla kaygılanmadıklarını belirten Londra'daki Lloyds Banking Group Plc'nin sabit gelir stratejistlerinden Achilleas Georgolopoulos, bu sebeple uzun vadeli maliyetlerin daha yüksek olduğunu söyleyerek, bundan 3 yıl sonra Yunanistan'ın eurodan çıkarılmış olabileceğini anlattı. Georgolopoulos, uzun vadeli dolar fonlama maliyetlerinin baskı altında olmayı sürdüreceğini öngördü.

Bankaların euro cinsinden faiz ödemelerini dolara çevirmek için ödedikleri üç yıllık çapraz kur swapları bugün Euribor'un 66.2 baz puan altında seyrediyor. Bu oran 29 Mart'ta Euribor'un 34.8 baz puan altındaydı. 5 yıllık oran Euribor'un 57 baz puan altında, 3 aylık oran ise 47.4 baz puan altında fiyatlanıyor. l

Negatif swap fiyatları, yatırımcıların euro cinsinden ödemelerde daha düşük faiz talep ettiklerine işaret ediyor. Eksi swap fiyatları genişledikçe, dolar cinsinden swap maliyeti artıyor.