Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Çin'in en büyük yatırım bankası China International Capital Corp. (CICC), Yunanistan'ın eurodan çıkması durumunda ülke ekonomisinin son 20 yılın en düşük büyümesini kaydedebileceğini öngördü.

Bankanın Peng Wensheng liderliğindeki ekonomist grubu, Yunanistan'ın eurodan çıkışının küresel büyümeyi 2008-2009'daki krizin yarı oranında bile etkilemesi hâlinde, teşvikler olmadan Çin ekonomisinin bu yıl yüzde 6.4 büyüyeceği tahmininde bulundu. CICC, Çin'in yüzde 7.5 büyüme hedefini tutturabilmesi için yatırım ve kredilerini desteklemesinin gerektiğine dikkat çekti.

Avrupalı liderler bugün Yunanistan'ı euroda tutmanın yollarını aramak için Brüksel'de bir araya gelecek. Fransa'nın yeni cumhurbaşkanı François Hollande ve Almanya Başbakanı Angela Merkel, krizin çözümü için ne kadar kemer sıkma uygulanması gerektiği konularında anlaşmazlık yaşıyor. Ekonomik İşbirliği ve Kalkına Örgütü dün Abrupa'daki borç krizinin tüm dünya ekonomisini olumsuz etkileyebileceği konusunda uyardı.

CICC ekonomistleri, Yunanistan'ın eurodan çıkışının Çin'in toplam talebinde çok büyük etkilere yol açması ve ekonomiyi potansiyelinin çok altına gerileterek işsizliği sıçratması hâlinde, daha gevşek para politikasına yönelik baskıların artacağını belirtti.

CICC, bu senaryoda Çin'in ihracatlarının yüzde 3.9 gerileyebileceğini söyledi.

Çin ekonomisi 1990'da yüzde 3.8 oranında büyümüştü.