Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD endeks vadeli kontratları, Kongre Bütçe Ofisi'nin (CBO), gerekli bütçe tedbirleri alınmazsa ABD ekonomisinin resesyona girebileceği yolundaki uyarısı ve Yunanistan'ın eurodan çıkabileceği endişeleri ile düştü.

Dell Inc., şirketin mali ikinci çeyrek dönem için gelir tahmininin analistlerin tahminlerinin altında kalması sonrası, New York'taki ilk işlemlerde yüzde 13'lük sert bir düşüş gerçekleştirdi. Morgan Stanley, Massachusetts'te bir ragülatörün Facebook Inc.'nin ilk halka arzındaki faaliyeti dolayısıyla yatırım bankasını mahkemeye vermesi sonrası değer kaybetti.

Haziran vadeli Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks kontratı yüzde 0.7 düşerek, New York saati ile 07:22'de 1,306.2 puana indi. Dow Jones vadeli kontratı ise 77 puan ya da yüzde 0.6 gerileyerek 12,400 puana indi.

Londra'da ETX Capital'den Markus Huber, "Yunanistan'ın euro üyeliğine yönelik belirsizlikler ve bunun yüksek açığa sahip ülkelere yayılma riski henüz bitmedi ve en azından 17 Haziran'daki Yunanistan seçimleri tamamlanana kadar bitmeyecek" dedi.

Hisse senetleri dün, Yunanistan'ın önceki Başbakanı Lucas Papademos'un, Wall Street Journal'ın haberine göre, düşük ihtimalli de olsa Yunanistan'ın eurodan çıkma riskinin halen sürdüğünü söylemesi sonrası, seansın son bir saatinde kazançlarını geri verdi.

Avrupa Birliği (AB) liderleri bugün, küresel hisse senetlerinin değerini bu ay yaklaşık 4 trilyon dolar eriten Avrupa borç krizini görüşmek üzere Brüksel'de biraraya gelecek.

Japonya'da ihracatın Nisan ayında analistlerin tahminlerinin altında büyümesi, küresel talepteki zayıflamanın dünyanın en büyük üçüncü ekonomisindeki toparlanmayı sınırlayabileceğini gösteriyor. Japonya'da ihracat geçen ay yıllık bazda yüzde 7.9 arttı. Bloomberg News'un anketine göre, ihracatın yüzde 11.8 artması bekleniyordu.