Advertisement
HABERLER ABONE OL

Türkiye-Kamu Sen İstanbul Şubesi üyesi bir grup memur, hükümet ile memur sendikaları arasındaki toplu sözleşme görüşmelerinde uzlaşma sağlanamadığı gerekçesiyle bir günlük iş bırakma eylemi yaparak, Taksim Meydanı'nda toplandı. Memurlar, üzerinde ''Öğretmenler şahsiyet sahibidir'', ''Hak, adalet dediniz hakkımızı yediniz'', ''Okullarda ve hastanelerde can güvenliği istiyoruz'', ''3 harf öğrettim 40 yıl kölesi oldum'', ''Ömer Dinçer öğretmenine sahip çık'', ''İki maaş ikramiye istiyoruz'', ''3,5 çok anlamlı oldu gücümüzün farkında mısınız'' yazılı pankartlarla Galatasaray Lisesi'ne doğru yürüyüşe geçti.

Memurlar, İstiklal Caddesi'nde ıslık, alkış ve davul-zurna eşliğinde ''İşte memur, işte sendika'', ''Hırsıza çok, memura yok'', ''Hükümet istifa'' sloganları atarak Galatasaray Meydanı'na ulaştı.

Burada açıklama yapan Türkiye Kamu-Sen ve Türk Eğitim Sen İstanbul İl Başkanı Hanefi Bostan, yıllardır kamu görevlilerinin hak ve menfaatlerinin ilerletilmesi için mücadele verdiklerini, bu mücadelenin öncelikli hedefinin kamu görevlilerinin toplu sözleşme, grev ve siyaset haklarını da içeren çağdaş, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) standartlarında sendikal haklar olduğunu dile getirdi.

2002-2012 yılları arasında Türkiye ekonomisinin ortalama yıllık yüzde 6,8 oranında büyüdüğünü, kamu görevlilerine bu büyümeden pay verilmediğini ifade eden Bostan, ''Hükümetin taraflı tutumuyla oluşturulan toplu sözleşme masasında kamu görevlilerimiz, emeklilerimiz, dul ve yetimlerimiz için sunulan maaş teklifi yüzde 3,5 yüzde 4, yıllık toplam yüzde 7,5 olmuştur. Bu teklif dört aylık enflasyon artışını dahi karşılamaktan uzaktır'' dedi.

Toplu pazarlık masasında memurların taleplerini dikkate almayan hükümetin, haklarını gasp ettiğini ileri süren Bostan, ''Toplu görüşmenin dahi gerisinde kalan bu sözde toplu sözleşme sistemi, yetersiz ve yanlış anayasa değişikliğinin Türk memuruna verdiği en büyük zarardır'' diye konuştu.

Sendika üyesi memurlar, basın açıklamasının ardından dağıldı.

-Mecidiyeköy'den Beyoğlu'na yürüyüş-

Birleşik Kamu-İş, Eğitim ve Bilim İş Görenleri Sendikası (Eğitim-İş) üyeleri de bir günlük iş bırakma eylemi kapsamında Mecidiyeköy'de toplandı. Gruptakiler, ellerinde taşıdıkları pankartlarla, slogan atarak yaklaşık 2,5 saat yürüyerek Taksim'e ulaştı.

Birleşik Kamu-İş Sendikası Genel Başkanı İsmail Tutoğlu, grup adına yaptığı açıklamada, memurların AK Parti'nin yüzde 3,5'luk dayatmasıyla karşı karşıya olduğunu belirterek, yüzde 25 zam istediklerini dile getirdi.

Burada Türkiye'nin ilk ve tek kadın sihirbazı olan İlkay Özdemir de memurların yüzde 25'lik zam beklentisini yaptığı gösteriyle ifade etti.

-Beyazıt'taki eylem-

Bu arada, KESK, Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen), Basın-Yayın İletişim ve Posta Emekçileri Sendikası (Haber-Sen) ve Büro Emekçileri Sendikası (BES) üyeleri de üzerinde ''Yaşasın örgütlü mücadelemiz'', ''Mesleğimize, onurumuza geleceğimize sahip çıkacağız'' yazılı Dövizlerle ''Savaşa değil emekçiye bütçe'', ''Suya, elektriğe, doğalgaza zamma hayır'' şeklinde slogan atarak Çapa'da toplandı.

Daha sonra yürüyüşe geçen grup, Turgut Özal Caddesi'nden geçerek Beyazıt Meydanı'na ulaştı.

Grubun, buradaki eylemi sürüyor.