Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasa hisse sentleri, yükselen petrol fiyatlarının enerji hisselerine alım getirmesi ve Hindistan'da hükümetin bütçe açığını daraltmak için ilave adımlar atacağı spekülasyonu ile son beş ayın en düşük seviyesinden yükseldi.

Oil & Natural Gas Corp., son düşüşlerin abartılı olduğu algılamasıyla petrol fiyatlarının son yedi ayın en düşük seviyesinden yükselmesinin desteği ile yükseldi ve Asya enerji hisselerindeki çıkışlara öncülük etti. China Railway Group Ltd., Çin'de hükümetin demiryolları inşasını hızlandıracağını açıklamasının ardından, Hong Kong'daki işlemlerde yüzde 4.1 yükseldi. PetroChina Co. ve Aluminum Corp. of China Ltd., Çin'de imalat sanayinin daraldığını gösteren verinin ardından, Şanghay'daki işlemlerde değer kaybetti.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 0.3 yükselerek, Hong Kong saati ile 15:38'de 899.88 puana çıktı. Endeks dün, Avrupa borç krizinin gelişen ülkelerin ihracatını olumsuz etkileyeceği ve riskli varlıklara yönelik talebi düşüreceği yolundaki endişelere bağlı olarak yüzde 2.4 ile son altı ayın en hızlı düşüşüşünü gerçekleştirdi. Hindistan'da Sensex Endeksi yüzde 0.9 ile Asya'da en hızlı düşen endeks olurken, Güney Kore'de Kospi Endeksi yüzde 0.3 yükseldi. Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi ise yüzde 0.5 geriledi.

Citigroup Inc.'nin New York ofisinden, küresel gelişen piyasa stratejisti Geoffrey Dennis, "Gelişen piyasa hisselerinde son dönemde görülen düşüş bir fırsat" dedi ve "Piyasa uzun vadede yukarı yönde hareket edecek. Zira Çin ekonomisi, politikanın gevşetilmesi ile birlikte, yılın ikinci yarısında daha iyi performans gösterecek" şeklinde görüş bildirdi.