Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasa hisselerinin büyük bölümü geçen hafta, kamu hizmet ve telefon şirketlerinin düşmesi ve Çin'in en büyük bankalarının kredi hedeflerini tutturamayabileceği endişelerinin emtia üreticilerine gelen alımlara ağır basması sonucu değer kaybetti. Gösterge endeks, bu hareketle birlikte, 1994'ten bu yana en uzun süreli haftalık düşüş dönemini yaşadı.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi geçen hafta yüzde 0.5 düşerek 902.13 puana indi ve son 18 yılın en uzun süreli haftalık düşüş serisini gerçekleştirdi. Kamu hizmet şirketleri, Federal Grid. Co.'nun 12 hafta üst üste düşmesinin de etkisi ile sekiz haftadır rd arda aşağı yönde hareket ediyor. Telefon şirketleri, Endonezyalı iletişim sağlayıcılarındaki düşüşlerin öncülüğünde 2012 yılının en düşük seviyesine indi. Rusya'da Micex Endeksi geçen haftaki beş günde yüzde 0.8 yükselirken, Brezilya'da Bovespa Endeksi yüzde 0.1 geriledi.

Konuyla ilgili bilgi sahibi üç kaynağa göre, Çin'in en büyük bankaları, ekonomik yavaşlamanın kredi talebini düşürmesi ile birlikte, yedi yılda ilk kez kredi hedeflerini tutturamayabilir. Bakır ve ham petrol fiyatları cuma günü, İtalya Başbakanı Mario Monti'nin İtalyan La7 televizyonuna yaptığı açıklamada, Avrupalı liderlerin çoğunluğunun geçen haftaki AB zirvesinde ortak euro tahvil arzını desteklediğini kaydetmesinin ardından değer kazandı.

Manila merkezli BDO Unibank Inc. şef piyasa stratejisti Jonathan Ravelas, "Avrupalı liderler kaosa düzen getirmeye çalışıyor ve diğer bir krizin çıkmasını önlemek için herşeyi yapıyor" dedi ve "Bu havayı değiştirebilmek için, Çin'deki yavaşlama konusunda daha açık bir tablo ortaya çıkmalı ve Avrupa'da bir çözüme ulaşılmalı" değerlendirmesinde bulundu.