Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Financial Times gazetesinde yer alan habere göre, finansal ve ekonomik krizle mücadele eden İspanya, İtalya ve Yunanistan, şimdi de "zeytinyağı krizi" ile karşı karşıya bulunuyor.

Akdeniz mutfağının temel maddelerinden zeytinyağının fiyatı, ekonomik krizin etkisiyle en büyük üreticileri Güney Avrupa ülkelerinin tüketiminin azalmasıyla 10 yılın en düşük seviyesine geriledi. En büyük zeytin üreticisi İspanya'nın tampon hasatlarından birinin arz fazlası vermesi üzerine de AB, arz fazlasının azaltılması için müdahale etti.

Piyasanın ciddi bir kriz içinde olduğunun altını çizen Brüksel'deki Copa-Cogeca Tartım Birliği'nin müdürü Pekka Pesonen, üretimi azaltılan mahsülün, kırsal bölgelerdeki istihdamı koruma bakımından üretici ülkeler için çok önemli olduğunu belirtti.

İspanya, İtalya ve Yunanistan, dünyanın toplam zeytin üretiminin yüzde 70'ini karşılıyor. Mahsül, İspanya'nın hem en büyük üreticileri arasında hem de en fakir bölgeleri için hayati önem taşıyor. İspanya'nın en büyük zeytin üreticisi Andalucia bölgesinde işsizlik oranı geçtiğimiz çeyrekte yüzde 33 artış kaydetti.

Ekstra saf zeytinyağının tonu bu ay 2,900 dolara gerileyerek 2002'den bu yana en düşük seviyesini kaydetti. Zeytinyağı, daha ucuz nebati yağların rekabetinden darbe yiyor.