Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bakır, İspanya bankalarının Avrupa borç krizi ile başa çıkabilmek için daha fazla mali yardıma ihtiyaç duyacağı yolundaki endişelerle, son dört günde ilk kez aşağı yönde hareket edebilir. Bakır böylelikle, Eylül ayından bu yanaki en büyük çaplı aylık kaybını daha da genişletecek.

Üç ay vadeli bakır kontratı Londra Metal Borsası'nda (LME) yüzde 0.3 düşerek ton başına 7,665.25 dolara kadar düştükten sonra Seul saati ile 11:52'de ton başına 7,685 dolar seviyesine geldi. Fiyatlar bu ay, Eylül ayından bu yana en yüksek seviye olan yüzde 8.7'lik bir düşüş gösterdi ve bu yılki kazancını yüzde 1'e daralttı. Şanghay Vadeli İşlemler Borsası'dna, Eylül vadeli bakır kontratı yüzde 0.8 düşüşle ton başına 55,740 yuana (8,782 dolar) indi.

İspanya bankalarına destek sağlamaya ve mali açıdan zor duruma düşen bölgelerine yardımcı olmaya çalışırken, ülkenin borçlanma maliyeti ile Alman faizleri arasındaki fark euronun dolaşıma çıkmasından bu yana en yüksek seviyesine çıktı. İspanya Başbakanı Mariano Rajoy dün yaptığı açıklamada, ülkenin üçüncü büyük bankasının kurtarılmasında kullanılacak fon için piyasalara çıkmaktan kaçınmak amacıyla, Avrupalı otoritelere güçlerini gösterme çağrısında bulundu.

Tong Yang Securities Inc. metal traderı Lelia Kim, "Yunanistan'ın eurodan çıkacağına yönelik endişeler bir miktar azaldı, ancak İspanyol bankalarının sorunları ortaya çıktı. Bu da yatırımcıların halen Avrupa konusunda endişeli kalmasına neden oluyor" dedi ve "Bakır fiyatlarında kayda değer bir sıçrama göremeyebiliriz. Zira Yunanistan'a ilişkin belirsizlikler 17 Haziran'daki seçimlere kadar devam edecek" değerlendirmesinde bulunduç

Yunanistan'da kemer sıkma tedbirlerini destekleyen Yeni Demokrasi Partisi, 23 Mayıs'ta açıklanan altı anketin tümünde birinci sırada yer aldı.

LME'de, çinko yüzde 0.2 düşerek ton başına 1,906.75 dolara inerken, nikel fazla değişmeyerek ton başında 17,015 dolarda kaldı. Aluminyum ve kurşun fiyatları da fazla değişmeyerek sırasıyla ton başına 2,022.50 dolar ve 1,944 dolar seviyelerindeydi. Kalay yüzde 0.3 değer kazanarak ton başına 19,850 dolar seviyesine ulaştı.