Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Çin'in iç talebi destekleyici önlemler açıklamasının, 3. büyük bankasını kurtarmaya çalışan İspanya ve Avrupa'daki borç krizine dair endişeleri gevşetmesiyle Japon hisseleri kayıplarını geri aldı.

Satışlarının  yüzde 14'ünü Çin'de gerçekleştiren inşaat makinaları üreticisi Komatsu Ltd. yüzde 2.8 primlendi. Japonya'nın en büyük kargo şirketi Nippon Yusen K.K, Credit Suisse AG'nin tavsiyesi üzerine yüzde 4.9 değer kazandı. Avrupa'yı en büyük pazarı sayan fotoğraf filmleri üreticisi Konica Minolta Holdings Inc. yüzde 1.4 düştü.

Çin'in teşvik hamlelerinin piyasa beklentisine yaklaşmaya başladığını belirten Tokyo'daki Tachibana Securities Co.'nun genel müdürü ve stratejistlerinden kenichi Hirano, Çin'in ekonomik önlemlerinin belirmesiyle, aşırı satılmış hisseler geri alınıyor.

Nikkei 225 Endeksi yüzde 0.2 kazançla 8,611.65 puana tırmandı ve endeksin işlem hacmi 30 günlük ortalamasında seyretti. Daha kapsamlı Topix Endeksi yüzde 0.3 artışla 723.39 puana yükseldi.

Çin Kabinesi'nin, arabalarını satmak isteyen tüketicilere teşvik sağlayacağını söyledi. Çin Maliye Bakanlığı aynı zamanda yakıt tasarruflu araba alımları için de 2 milyar yuan teşvik uygulanacağını açıkladı.

Hisse senetleri daha erken saatlerde İspanya'nın bankalarını destekleme ve nakit sıkıntısındaki bölgelerine yardım çabalarının etkisiyle borçlanma maliyetlerinin yükselmesinden olumsuz etkilenmişti.