Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Türk Hava Yolları çalışanlarınında üyesi olduğu Türkiye Sivil Havacılık Sendikası (Hava-İş), AK Parti İstanbul Milletvekili Metin Külünk'ün TBMM Başkanlığı'na sunduğu havacılık sektöründe grev ve lokavt yapılmamasını öngören kanun teklifinin Meclis'te gündeme alınacağından dolayı bugün grev kararı aldı.

Bugün (Salı günü) gece saat 03.00 ile 24.00 saatleri arasında seferlerini yapamama tehlikesiyle karşıya kalan THY, personeline greve katılmama çağrısında bulundu. Geçtiğimiz günlerde de İstanbul Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali'nde toplanan binden fazla THY personeli düdükler ve taşıdıkları afişlerle THY Genel Müdürlüğü önünde kanun teklifini ve işverenlerini protesto etmişti.

Hava-İş Sendikası, çalışanların 29 Mayıs 2012 tarihinde 03.00-24.00 saatleri arasında kendilerini göreve hazır hissetmeyeceklerini duyurusu ile ilgili personele THY tarafından yapılan duyuruda şöyle denildi: "İş bırakma veya iş yavaşlatma ile bu sonucu doğuran benzer yasadışı davranışların; 2822 sayılı Kanunun 45 ve 70 inci maddeleri gereğince; hiç bir tazminat ödenmeksizin işten çıkartılma, işverenin uğrayacağı zararın tahsil edilmesi, ağır para cezası ile mahkumiyetle sonuçlanacağı konusunda sizleri bilgilendirmekte fayda görüyoruz. Türk Hava Yolları çalışanlarının görev ve sorumluluklarının farkında olduğuna ve bilinçli olarak çalıştığı kuruma zarar verecek herhangi bir davranış sergilemeyeceğine inanıyoruz."

-Eylem yolcuları madur etti

Eylemden dolayı THY uçaklarında ki uzun rötarlar ve iptaller yolcuların mağdur olmasına yol açtı. Gece ve sabahın erken saatlerinde Atatürk Havalimanı'ndan özellikle yurtdışındaki çeşitli noktalara uçacak yolcular uçuşlarının iptal olduğu bilgisiyle neye uğradığını şaşırdı.

İptal olan seferler arasında Johannesburg gibi THY'nin önemli seferleri de bulunuyor. Atatürk Havalimanı İç ve Dış Hatlar Terminali'nde yolculardan birçoğu uyuyarak vakit geçirirken uçakların kalkmaması nedeniyle biniş bankoları da boş kaldı. Yolcular THY'ye tepki gösterirken Galatasaraylı futbolcu Sabri Sarıoğlu da eylemden etkilenen yolcular arasında yer aldı. Ailesi ile tatil için İtalya'nın başkenti Roma'ya gidecek olan Sabri, uçağının rötar yapması nediyle mağdur oldu. Bu arada THY eylem nedeniyle izinli personeli göreve çağırdı. Danışma bankolarına yolcular uçaklarının durumunu öğrenebilmek için akın ederken uçuşların iptal olması nedeniyle uçaklar park yerlerinden çıkmadı. THY'de bugün yapılması planlanmış olan eğitim çalışmalarının da iptal edildiği haberi geldi.

-THY'nin milyonlarca dolar kaybı var

Ekibin gelmediği uçuşların yapılabilmesi için THY yöneticileri tarafından göreve çağırılan diğer ekiplerin ise kendilerine 24 saat önceden haber verilmesi gerektiğini (24 saat kuralı) söyleyerek görevi kabul etmedikleri kaydedildi. Dış Hatlar Geliş Terminali'nde toplanan çalışanlar "Uçuş-Teknik Elele" sloganlarıyla sevinç gösterilerinde bulundu. Eyleme katılan bazı personelin işten çıkarıldığı da iddia edildi. THY'nin bir günlük kaybının milyonlarca dolar olduğu öğrenildi.

-THY ilke çeyrekte zarar etti

Hatırlanacağı üzere Barcelona ve Manchester United gibi dünyaca ünlü markalara sponsor olan THY ilk çeyrekte zarar etmişti.

İlgili haber: http://www.bloomberght.com/haberler/haber/1145707-thy-ilk-ceyrekte-zarar-etti