Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Malezya, Avrupa borç krizinin Güneydoğu Asya'nın en büyük üçüncü ekonomisindeki genişlemeye tehdit oluşturması ile birlikte, 20.5 milyar ringgit (6.5 milyar dolar) tutarında özel yatırım planı açıkladı.

Başbakan Najib Razak, başkent banliyösü Kelana Jaya'da dün yaptığı açıklamada, planın, Kuala Lumpur Uluslararası Havaalanı yakınında, GuocoLand Malaysia Bhd. tarafından gerçekleştirilecek 12.5 milyar ringgitlik gayrımenkul geliştirme projesini de içerdiğini kaydetti.

Najib, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "Küresel ekonomik sorunlar belirsiz" dedi ve "Şimdi her zamankinden daha fazla ekonomide büyümenin kilit motorları üzeinde odaklanmalı ve küresel anlamda rekabetçi olmalıyız" değerlendirmesinde bulundu.

Başbakan, 2010 yılında, on yıllık süre için, kitle demiryolundan petrol depolamaya kadar çeşitli projeler için 444 milyar dolarlık Ekonomk Transformasyon Programı'nı açıklamasının ardından, 2013 başındaki seçimlere yaklaşırken, hükümete duyulan güveni artırmak için yatırımları desteklemeye yöneldi. Dış Ticaret ve Sanayi Bakanı Mustapa Mohamed, dün yaptığı açıklamda, Malezya'nın bu yılki 33 milyar doalrlık doğrudan yabancı yatırım heefine ulaşmaya hazırlandığını kaydetti.

Avrupa'nın en büyük ikinci yarıiletken üreticisi Infineon Technologies AG, bu ayın başında yaptığı açıklamada, Malezya'nın güneyindeki tesislerinde chip plakası üretimi için 10 yıllık bir dönemde 4 milyar ringgitlik yatırım yapacağını duyurmuştu.

Malezya'da ekonomik büyüme son çeyrekte, Avrupa'daki borç krizinin ülke ihracatına yönelik talebi azaltmasının etkisi ile yavaşladı. Gayrı safi yurtiçi hasıla yılın ilk çeyreğinde, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4.7 arttı. Malezya geçen yılın son çeyreğinde yüzde 5.2 büyümüştü.

Hükümetten dün yapılan açıklamaya göre, GuocoLand rıhtım projesi Sepang'da 4,000 dönümlük bir araziyi kapsıyor. Açıklamada ayrıca, Boustead Heavy Industries Corp.'un gemi yapım ve onarım işlerine 1.6 milyar ringgit yatıracağı kaydedildi.