Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İspanya'ya ilişkin endişelerin yüksek getirili gelişen piyasa varlıklarının cazibesini azaltması üzerine Asya paraları değer kaybetti.

Uluslararası yatırımcıların bu ay Güney Kore, Tayvan ve Endonezya hisselerinden 7.7 milyar dolar çekmesinin ardından Asya'nın yen hariç en çok işlem gören 10 para birimi bu ayı ekside tamamlamaya hazırlanıyor. İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, Avrupalı yetkilileri harekete geçmeye çağırdı.

Avrupa'nın durumuna ilişkin endişelerin yeniden tırmanmasıyla birlikte risk duyarlılığının geri geldiğini belirten Tokyo'daki Japonya Ekonomi Araştırmaları Merkezi'nin araştırmacılarından Hideki Hayashi, Asya paralarında zayıflama baskısının devam edeceğini öngördü.

Malezya ringgiti yüzde 0.6 değer kaybederek 3.1614 seviyesine, Endonezya rupisi ise yüzde 0.5 zayıflayarak 9,526'ye geriledi. Filipin pezosu ve Tayland bahtı yüzde 0.3'er düşüşle sırasıyla 43.655 ve 31.69 düzeyinden işlem gördü.

Bloomberg-JP Morgan Asya Dolar Endeksi, İspanya'nın 10 yıllık hazine tahvillerinin faizinin, Almanya'nınkiler ile arasındaki farkın 1995'ten bu yana en yüksek seviyesine çıkmasının ardından, bu yılın en düşük seviyelerine geriledi.