Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bankia'nın kurtarılmasının fonlanması iin piyasalardan borç almayı önlemeye çalışan İspanya'nın başbakanı Mariano Rajoy, Avrupalı yetkililere "güç gösterisi" çağrısı yaptı.

Avrupa'nın euro konusundaki şüpheleri gidermesinin gerektiğini belirten Rajoy, euronun, geri dönülemez bir proje olduğunun anlatılması ve buna yönelik adımların atılmasının gerektiğini savundu.

Borçlanma maliyetleri hızla yükselen İspanya, bankalarını destekleyerek, nakit sıkıntısı çeken bölgelere yardımcı olmaya çalışıyor. İspanya'nın daralan piyasa erişimi, Avrupa Merkez Bankası tarafından finanse edilen yerli bankalara bağlı bulunurken, Madrid hükümeti, BFA-Banki'nın 19 milyar euroluk kurtarmasını nakit yerine kamu borcu varlıklarıyla fonlamayı düşünüyor.

İspanya'nın bankacılık sektörünü kendi başına kurtarıp, yeniden sermayelendiremeyeceğini savunan Londra'daki Rabobank International'ın kredi analistlerinden Olly Burrows, "İspanya'nın kurtarılmaya ihtiyacı yok; çünkü bu bankalar ile ilgili bir sorun. Ancak şu da bir gerçek ki, parası olmayan bir yerden para alamazsınız" dedi.

Rajoy dün bir kez daha ülke bankalarının Avrupa tarafından kurtarılmasının gerekmediğini tekrarladı. Ancak İspanyol başbakan, Temmuz'da devreye girecek olan Avrupa İstikrar Mekanizması'nın, hükümetleri baypas ederek, doğrudan sorunlu bankaları yeniden sermayelendirmesinin gerektiğini savundu.