Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'nin 20 şehrinde konut fiyatları, düşük borçlanma maliyetleri ve iyileşen istihdam piyasasının satışları artırması sonucu, Mart ile biten 12 ayda bir yılı aşkın sürenin en yavaş düşüşünü gerçekleştirdi.

S&P/Case-Shiller konut fiyatları endeksi, Şubat ayında yıllık bazda yüzde 3.5 düştükten sonra, Mart ayında yüzde 2.6 geriledi. Bu veri, Bloomberg News'un anketine katılan ekonomistlerin tahmin medyanı ile aynı çıktı. Endeks önceki aya göre, mevsimsellikten arındırılmış rakamlarla yükseldi.

Konut piyasasında yukarı dönüş gerçekleşiyor olabilir. Konut üreticileri, rekor düşük seviyelerdeki mortgage faizleri, istihdamdaki artış ve stoklardaki azalma ile birlikte, son yedi yılın en hızlı ilkbahar dönemi satışlarını gerçekleştirdiklerini kaydediyorlar. Aynı zamanda, konut piyasası, mortgage kredilerinin alımının zorlaştırılması ve ücretlerdeki yavaş artışın bazı alıcıların beklemede kalmasına neden olmasının zorluğu ile karşı karşıya.

New York'ta Keefe, Bruyette & Woods analisti Bose George, veri açıklanmadan önce yaptığı değerlendirmede, "Birkaç zorluk olduğu zaman, konut piyasasında anlamlı bir toparlanma zor" dedi. Toplam satışlar, 20 yıl önceki seviyelerin altında kalmaya devam ediyor.