Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD tüketicileri arasındaki güven, ABD halkının istihdam piyasası konusunda daha kötümser hale gelmeleri ile birlikte, Mayıs ayında beklenmedik bir şekilde gerileyerek son dört ayın en düşük seviyesine indi.

New York merkezli özel sektör araştırma grubu Conference Board'un açıkladığı Tüketici Güveni endeksi, Nisan ayındaki seviyesi olan 68.7'den Mayıs ayında 64.9'a geriledi. Bloomberg News'un anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, bu verinin 69.6'ya çıkması bekleniyordu.

İstihdamın son altı ayın en yavaş artışını göstermesi, ekonomik büyümenin işsizlik oranını aşağı çekmeye yetecek hızda olmadığı endişelerini artırdı. Ekonominin yüzde 70'ini kapsayan tüketim harcamalarının artması için daha fazla istihdam artışına ihtiyaç duyuluyor.

Danville, California'da Insight Economics LLC başkanı Steven Wood, "Bekleyişler halen göreceli olarak bastırılmış durumda" dedi ve "İstihdam ve konut piyasalarında süregelen gevşek seyir ve Washington'daki siyasi çekişme ve seçim kampanyaları, tüketiciler üzerinde baskı oluşturuyor" değerlendirmesinde bulundu.

ABD'nin 20 kentinde konut fiyatları Mart ayı ile biten 12 aylık sürede, bir yılı aşkın sürenin en yavaş düşüşünü gerçekleştirdi. S&P/Case-Shiller konut fiyat endeksi Mart ayında yıllık bazda yüzde 2.6 düştü ve Aralık 2010'dan bu yana en yavaş düşüşünü gerçekleştirdi. Bu veri Şubat ayında yüzde 3.5 düşmüştüğ.

Bloomberg News'un anketine katılan 70 ekonomistin tahminleri 62 ile 74.1 arasıdna gerçekleşti. Bu endeks, Haziran 2009'da sona eren 18 aylık resesyon döneminde ortalama 53.7 seviyesinde gerçekleşti.