Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Türkmen doğalgazını Hindistan'a ulaştıracak Türkmenistan-Afganistan-Pakistan-Hindistan (TAPI) doğalgaz boru hattı projesine Bangladeş de katılmak istediğini açıkladı.

Yabancı basında yer alan haberlere göre, Bangladeş enerji ihtiyacını TAPI projesine katılarak karşılamak isteyen Bangladeş, projenin finansörü Asya Kalkınma Bankası'na Türkmen gazını satın almak istediğini iletti.

Kendi enerji kaynaklarının yeterli olmadığını dile getiren Bangladeş Enerji Bakanlığı yetkilileri, 2017 sonunda faaliyete geçmesi öngörülen TAPI projesine katılarak Türkmen gazına talip olduklarını açıkladı.

TAPI projesi kapsamında geçen çarşamba günü dünyanın en büyük 4. doğalgaz rezervlerine sahip Türkmenistan, Hindistan ve Pakistan ile doğalgaz anlaşması imzalamıştı.

Türkmengaz Devlet Kurumu ile Hindistan'ın enerji şirketi Gail ve Pakistan'ın İnter State şirketleri arasında sözkonusu anlaşma imzalanırken, imza töreninde Türkmenistan'ın enerjiden sorumlu Devlet Başkan Yardımcısı Baymurat Hocamuhammedov, Petrolgaz Bakanı Bayramgeldi Nedirov ve Hindistan Petrolgaz Bakanı Jaipal Reddy, Pakistan Petrolgaz Bakanı Asim Husain yer almıştı.

Asya Kalkınma Bankası'nın büyük destek verdiği TAPI projesiyle yıllık 33 milyar metreküp doğalgazın, Güney Asya pazarına akması bekleniyor. Türkmenistan'ın en büyük ve dünyanın 2. en büyük doğalgaz yatağı olan Galkınış sahasında başlayacak hattın uzunluğu bin 735 kilometreyi bulacak.

2008 yılındaki verilere göre, maliyeti 7,6 milyar doları bulacak hatla, Hindistan ile Pakistan'ın günlük 38'er milyon metreküp, Afganistan'ın ise 14 milyon metreküp Türkmen gazını satın alması bekleniyor.

Dünyanın sayılı doğalgaz üreticileri arasında yer alan Türkmenistan, 2009 Aralık'ta da Türkmenistan-Çin boru hattını faaliyete açmıştı.