Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bakır fiyatları, İspanya'nın kredi notunun düşürülmesi ve Çin resmi haber ajansı Xinhua'da çıkan bir habere göre, ülkenin 2008'deki büyüklükte bir teşviğe gitmeyecek olması sonucu düşüşünü ikinci güne taşıdı.

Üç ay vadeli bakır kontratı Londra Metal Borsası'nda (LME) yüzde 0.7 düşerek ton başına 7,614.75 dolara kadar indikten sonra, Şanghay saati ile 09:49'da ton başına 7,618.75 dolar seviyesinde seyrediyordu. Kontrat bu ay yüzde 9.3 düşerek, üçücü ay ard arda kayıp yaşamaya yönlendi. Şanghay Vadeli İşlemler Borsası'nda, Eylül vadeli bakır kontratı yüzde 1.1 gerileyerek ton başına 55,470 yuana (8,735 dolara) indi.

Şanghay'da Minmetals Futures Co. analistlerinden Xiong Dabiao, "İspanya'ya ve aslında tüm Euro Bölgesi'ne yönelik endişeler halen Londra'da bakıra ilişkin beklentileri olumsuz etkiliyor" dedi ve "Göreceli olarak konuşursak, Şanghay piyasası, yoğun ölçekte olmayacağının anlaşılmasına karşın, büyümeye destek tedbirlerine yönelik beklentilerden dolayı, daha güçlü performans gösteriyor" değerlendirmesinde bulundu.

Egan-Jones Ratings Co., İspanya'nın ülke kredi notunu, ekonomik kötüleşmeye dikkat çekerek, "BB-"den "B"ye düşürdü. Xinhua'da dün çıkan bir haber-yorumda, "Büyümeye istikrar kazandırmaya yönelik mevcut çabalar üç yıl önceki yolun bir tekrarı olmayacak" denildi. Çin'de politika yapıcılar, 2008 yılında 4 trilyon yuanlık bir teşvik programı açıklamışlardı.

Comex'te Temmuz vadeli bakır kontratları yüzde 0.6 düşerek pound başına 3.442 dolara indi.

Dünyanın dördüncü büyük bakır üreticisi  Xstrata Plc, Peru'daki Tintaya madeninin, dört kişininin ölümüyle sonuçlanan ve olağanüstü hal ilan edilmesine neden olan protestoların ardından normal faaliyetine döndüğünü açıkladı. Dünyanın en büyük madencilik şirketi BHP Billiton Ltd., şirket CEO'su Marius Kloppers'in açıkladığı üzere, maliyetlerin artması ve emtia fiyatlarının gevşemesi ile birlikte, bu yılın sonuna kadr büyük projeleri onaylamayacak.

LME'de, çinko yüzde 0.7 düşerek ton başına 1,902 dolara ve kalay yüzde 1.2 düşüşle ton başına 19,960 dolara indi. Aluminyum fazla değişmeyerek ton başına 2,017 dolarda kalırken, nikel yüzde 0.9 değer kazanarak ton başına 16,700 dolara ulaştı. Kurşun yüzde 0.3 düşüşle ton başına 1,940 dolara geriledi.