Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL
DÜN NE OLDU ?

Güne Yunanistan iyimserliği ve İspanya kötümserliğiyle başlayan Avrupalı yatırımcılar gün içinde birkaç kez fikir değiştirdiler. Çin’den geleceği düşünülen canlandırma paketi haberleri de boğalara bu arada destek oldu. Ülkenin 4. Büyük bankası Bankia’nın kurtarma operasyonun 23.5 milyar euroya yükselecek olması İspanya üzerine kurulan olumlu hayallerin çöpe atılmasına sebep olurken 10 yıllık İspanya bileşik faizi % 6.44’ten günü tamamladı. Hisse senetleri ise düşerek IBEX 35 Endeksi’ni % 2.34 aşağı çekti. Avrupa’nın genelini kapsayan Euro Stoxx 600 Endeksi % 0.75 yükseldi. İspanya sorunlarının ülke içinde çözüleceğini düşünen yatırımcılar ABD verilerine daha fazla önem atfettiler ve AB kendi içinde ayrıştı. Bankasını kurtarırken tahvil ihraç edip o tahvilleri de teminat göstererek Avrupa Merkez Bankası’ndan Bankia için fonlama bulmayı uman İspanyollar buna olumsuz yanıt aldılar. Diğer yandan derecelendirme kuruluşu Egan-Jones İspanya’nın uzun vadeli kredi notunu BB-‘den B’ye düşürdü ve negatif izlemede bıraktı. ABD merkezli bir kuruluş olan Egan-Jones diğer popular derecelendirme şirketleri kadar bilinirlik ve etkinliğe sahip olmasa da ABD’nin kredi notunu 2011 yılında peş peşe kırarak dikkat çekmiş ardından da öncü notlama sistemiyle yatırımcılar tarafından takip edilir hale gelmişti. İspanya’nın notunun kırılmasıyla Euro / Dolar 1.25’in altına inerken güne 1.2468’den devam ediyor.
ABD’de Tüketici Güveni beklentilerin altında kalmasına rağmen konut verileri ve Çin beklentileri seansı yeşile boyadı. Özellikle Yunanistan’da çözümün yakın olduğunu düşünen yatırımcıların alımlarıyla seans ortasındaki realizasyonu geri alan hisseler günü % 1 ve üstünde yükselişle tamamladılar. 1.332 puana tırmanan S&P 500 böylece yıl başından bu yana getirisini % 5.95’e çıkarmış oldu. Vadeli işlemlerde ise kapanış sonrası açıklanan RIM haberi fiyatlanıyor ve Asya moralsizliği satılıyor. Blackberry’nin de yapımcısı olan RIM ilk çeyrek zararı açıkladı ve stratejik opsiyonların değerlendirilmesinden bahsetti. Haberler sonrası % 15 düşüş yaşanırken S&P 500 vadeli işlemlerde % 0.46 aşağıda ve teknoloji ağırlıklı Nasdaq % 0.38 düşüşte. ABD 10 yıllık tahvilinin bileşik faizi % 1.72’den alıcı bulurken güvenli liman talebi etkili oluyor.
 
BUGÜN NE OLUYOR?

Asya’da hisse senetleri ve kurlar gerilerken MSCI Asya Endeksi % 1.1 düşüşte. Çin’in resmi haber ajansı olan Xinhua’dan gelen açıklamalarda teşvik ya da canlandırma paketi adı altında kapsamlı bir paket açıklanmayacağı duyrulunca hisseler morallerini yitirdiler. Şanghay Bileşik Endeksi % 0.1 değer yitirirken Hong Kong’da işlem gören Çin hisseleri ise % 1.8 aşağıda. 10 Asya para biriminden oluşan ADXY Endeksi % 0.09 geriliyor. Japonya’da ise Avrupa endişeleri ve düşen ABD tüketici güveni etkili oluyor. Nikkei 225 % 0.6 düşüşte. Dolar / Yen ise 79.46’da yatay seyrediyor.
Dolar Endeksi’nin 82.57’ye yükselmesi emtiaya satış getirirken riskten kurtulma modu bu cephede de görülüyor. Dün % 0.46 düşen S&P GSCI Emtia Endeksi bugün de % 0.3 aşağıda. ABD tipi ham petrol 22 yılın zirvesine çıkacağı düşünülen stok verisini beklerken % 0.5 aşağıda ve 90 doları zorluyor. Brent petrol 106.3 dolara inerken değerli metallerde de satış var. Spot altın 1.550 seviyesini zorlarken gümüşte de % 0.4’lük gerileme ile gelnen seviye ons başına 27.75 dolar oldu. Buğdayda yağışların ardından satış yaşanırken ekim alanları genişleyen soya cılız pozitif tepki veriyor. 17 ayın dibine inen ve buradan tepki veren mısır ise yenidne kırmızıya geçmiş durumda. Çin haberleri ve kuvvetlenen dolar ise COMEX bakırı % 0.5 aşağı çekiyor.  

NE OLACAK?
TCMB’nin beklenen kararlarının ardından fiyatlamalarını değiştirmeyen yatırımcıların alımlarına ne ölçüde sahip çıkacakları izlenecek. İMKB 100 Endeksi temettü etkisinin yavaş yavaş terk etmesinin ardından bankalarla atağa geçerken 100 endeks günü 55.449’dan tamamlamıştı. Bugün Avrupa’da Yunan banka karları ve olası yeni İspanyol haberleri beklenirken endeksin bu alımları ne ölçüde koruyacağı takip edilecek. Faiz cephesi is eek parasal sıkılaştırmaya gitmeyen ve aylık fonlama miktarını kısmayan merkez bankasını kutladı. Göstergede % 9.4’e inilirken getiri eğrisinin tüm vadelerinde alımlar vardı. Dolar / TL 1.8347’den güne başlarken ABD Özel Sektör İstihdam verisi ve 12:00’de yapılacak olan İtalyan tahvil ihaleleri sonrasında gelecek tepkiler izlenecek. Saat 11:00’de TCMB Başkanı Başçı’nın yapacağı konuşma da kura olası etkileri bakımından takip edilecek.

Gökhan Şen

Bloomberg HT
Araştırma Bölümü

gsen@bloomberght.com
gsen@bloomberg.net