Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin'in yavaşlayan ekonomiyi desteklemek için büyük ölçekli bir teşvik uygulama planı olmadığına yönelik haberler ve İspanya'nın kredi notunun indirilmesinin ardından Tokyo Borsası düştü; Nikkei 225 Endeksi 4 gündür devam eden düşüşüne ara verdi.

Satışlarının üçte birini Avrupa'da kaydeden oyun konsolleri üreticisi Nintendo Co. yüzde 2.8 değer kaybetti. Çinli fabrikalar için otomasyon kontrolleri üreten Fanuc Corp. yüzde 2.6 düştü. Renesas Electronics Corp., son 2 günde yüzde 25 değer kaybetmesinin ardından açığa satışların yasaklanmasıyla yüzde 28 yükseldi.

Avrupa'daki krizin Yunanistan'dan İspanya'ya sıçradığını söyleyen Japonya'nın en büyük ikinci aracı kuruluşu Daiwa Securities Group Inc.'in yöneticilerinden Kenji Shiomura, hisselerin değerinin çok altından fiyatlandığını, ancak buna rağmen yatırımcıların, özellikle Avrupa'ya bağlı olan sektörlerden kaçındığını belirtti.

Nikkei 225 Endeksi yüzde 0.9 kayıpla 8,582.34 puana düşerek, bu ayı yüzde 8.2 aşağıda kapamaya yöneldi. Endeksin işlem hacmi 30 günlük ortalamasının  yüzde 4.7 altında seyretti. Daha kapsamlı Topix Endeksi yüzde 1 düşüşle 719.55 puan oldu. Endekste değer kazanan her hisseye karşılık 3 hissenin değer kaybettiği görüldü.

Topic Endeksi 27 Mart'ta kaydettiği bu yılın zirvesinden Çin ve Avrupa'ya ilişkin endişelerle yüzde 18 geriledi.