Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İspanya Merkez Bankası Başkanı Miguel Angel Fernandez Ordonez, görev süresinin dolmasına bir ay kala istifasını verdi ve İspanyol bankalarının uluslararası kurtarmaya ihtiyaç duymadığını ikna etme işini halefine bıraktı.

Madrid merkezli İspanya Merkez Bankası'ndan e-posta yoluyla yapılan açıklamaya göre, Ordonez, dün Başbakan Mariano Rajoy ile biraraya geldi ve Başbakan, Ordonez'in 12 Temmuz yerine görevi 10 Haziran'da bırakma kararını destekledi.

Önceki Sosyalist hükümet tarafından 2006 yılında göreve getirilen Ordonez, 9 Mayıs'ta ülkenin en büyük üçüncü bankası Bankia'nın kamulaştırılmasından bu yana eleştirler alıyordu. İspanya'nın bankacılık sektörüne yardım konusunda 2010 yılındaki ilk adımında 4.5 milyar euroluk (5.6 milyar dolar) destek alan Bankai, 25 Mayıs'ta 19 milyar euroya daha ihtiyaç duyduğunu açıklamıştı.

İspanya, borçlanma maliyetlerinin yüzde 7'ye yaklaşarak, Yunanistan, Portekiz ve İrlanda'yı yardım istemeye zorlayan seviyelere geldiği bir ortamda bankalarını desteklemeye çalışıyor. spanya ve Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizleri arasındaki fark dun 5.16 yüzde puanına çıkarak euronun dolaşıma girdiği 1999 yılından bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

Ordonez'e yönelik eleştiriler, Halkın Partisi hükümetinden geldi. Dış Ticaret Bakan Yardımcısı Jaime Garcia-Legaz, iki gün önce yaptığı açıklamada, Bankia'da olanlardan Ordonez'in sorumlu olduğunu söyledi. Katalan CiU partisinin parlamento lideri Josep Duran i Lleida, 11 Mayıs'ta, Ordonez'in bankalarının denetimine dikkat etmediğini söylemişti.