Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

İspanya hükümeti bankacılık ve borç krizi cephesinde çatışırken, ortaya ilginç senaryolarda çıkmaya devam ediyor. 2010 yılında büyük umutlarla, Caja Madrid ve Bancaja önderliğinde, 7 ‘caja’nın (tasarruf bankasının), birleşmesiyle kurulan Bankia’nın bugünkü durumu adeta maliyet tahminlerini geçersiz hale getiriyor.

-Bankia ve 4 büyük Yunan Bankası

İspanya’nın 3.büyük bankası Bankia’nın yardım ihtiyacı, 4 büyük Yunan Bankasına verilen yeniden sermayelendirme miktarıyla hemen hemen aynı.  Yunanistan'ın en büyük 4 bankası National Bank, Alpha, Eurobank ve Piraeus Bank'a, yeniden sermayelendirilme planları kapsamında 18 milyar Euro verildi. Yardım paketine başvurduğu gün hisseleri %27 değer kaybeden Bankia da ise tutar 19 milyar Euro. Nitekim son olarak, Nomura ve JP Morgan, Bankia için hedef fiyatlarını, sırasıyla 0.20 ve 0.31 Euro olarak güncellediler. Önceki hedef fiyatları, Nomura’nın 1.10 Euro, JP Morgan’nın 1.70 Euro olan Bankia için bu durum %90’a yakın düşüş potansiyeli anlamına geliyor.

İspanya hükümetinin en büyük banka kurtarması olan Bankia, son dönemde bankalara destek olmanın artan maliyetleri sebebiyle İspanya’nın İrlanda tipinde bir kurtarma istemek zorunda kalabileceğine yönelik korkularını da artırmış oldu. Bankia, ECB’den nakit almak için devlet tahvillerini teminat olarak kullanabileceğini ve bu durumda ECB zorunlu olarak İspanyol bankacılık sektörünün yapılandırmasında başrol konumuna gelebileceği sıklıkla gündemdeki yerini aldı.

-Real Madrid’e verdiği yüksek miktarlı kredilerle de tanınıyor

Real Madrid’in Ronaldo ve Kaka transferlerinde 76,5 milyon Euro’yu Bankia’nın finanse ettiği biliniyor. Toplamda, Ronaldo için Manchester United’a 100 milyon Euro, Kaka için AC Milan’a ise 60 milyon Euro ödeme yapılmış. Ronaldo, 94 milyon Euro bonservis bedeli ile şu anda dünyanın en pahalı futbolcusu konumunda.

Son kurtarma senaryolarına bir yenisi daha eklendi. Bankia’nın, belki de en önemli 2 varlığını, Portekizli forvet Cristiano Ronaldo ve takım arkadaşı Kaka’yı teminat olarak Avrupa Merkez Bankası (ECB) ile anlaşma yolunda kullanabileceği yeniden gündeme geldi.  Bankia’nın olası temerrüde düşmesiyle, Ronaldo, teorik olarak ECB’nin mülkiyetine geçer mi bilinmez ama matadorları zor günlerin beklediği bir gerçek. Özellikle Avrupa Merkez Bankası’nın, Bankia’nın devlet tahvilleri ile yeniden sermayelendirilmesi için önerdiği planı reddettiği göz önüne alınırsa.

İspanya ekonomisinin beşte birini oluşturan Katalan bölgesinde de durum farksız değil. Ticari anlamda ileri görüşlülükleri ile tanınan Katalanlar, vadesi gelen borçları idare etmek için bu sene içinde 13 milyar Euro kredi kullanmak zorunda kaldı.

Ekonomik durum kötü olduğunda futbolla mutluluğu bulmaya çalışan 17 özerk bölgeye sahip İspanya’nın, nasıl bir yol haritası izleyeceği merak konusu.

İspanya Özerk Bölgelerinin Menkul Kıymet ve kredileri, milyar euro, 2011

BloombergHT Araştırma Servisi

Ayşe İyigündoğdu

aiyigundogdu@bloomberght.com