Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Emtia fiyatları, kötüleşmekte olan Avrupa borç sorununun talebi olumsuz etkileyeceği endişelerine bağlı olarak son yedi ayın en düşük seviyesine geriledi.

24 emtiayı içeren Standard & Poor’s GSCI Spot Endeksi, Londra saati ile 11:50'de 609.04 puana gelmeden önce, yüzde 1.4 düşerek 608.85 puana kadar indi. Doğalgaz, bakır ve kakao, düşüşlere öncülük etti.

Londra'da Sucden Financial Ltd. kıdemli brokerlarından Robert Montefusco, "Emtia, Euro Bölgesi sorunlarından sert darbe alıyor" dedi ve "Küresel büyüme yavaşlıyor ve Çin büyük çaplı teşvikler konusunda isteksiz" değerlendirmesinde bulundu.

Hisse senetleri düştü, euro dolar karşısında son iki yılın en düşük seviyesine geriledi, İspanya'da CDS'ler rekor seviyeye çıktı ve İtalya'da borçlanma maliyetleri yükseldi. Avrupa'da ekonomik güven endeksi Mayıs ayından beklenenden fazla düşerek son 2.5 yılın en düşük seviyesine geriledi. Çin'de resmi haber ajansı Xinhua'da çıkan habere göre, hükümet 2008 yılındaki kriz döneminde olduğu ölçüde teşvik uygulaması planlamıyor.

Kopenhag'da Saxo Bank A/S emtia strateji müdürü Ole Hansen, "Dikkatler İspanya'ya kayıyor ve bu ülke, Yunanistan'dan daha büyük bir baş ağrısı" dedi ve "riskten kaçma ve yükselen dolar, hep birlikte, bu piyasaların temel yönlendiricisi durumunda" değerlendirmesinde
bulundu.

Temmuz vadeli doğal gaz kontratı Nymex'te dün  yüzde 5.4 düştükten sonra bugün de değer kaybetti Temmuz vadeli kakao kontratı ise yüzde 1.4 düşerek ton başına 2,081 dolara geriledi.