Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Hindistan'da ekonomik büyüme, rupinin değer kaybetmesine neden olan ve Başbakan  Manmohan Singh'in kalkınma gündemini tehlikeye sokan yatırımlardaki yavaşlamadan dolayı, geçen çeyrekte son dokuz yılın en düşük hızına geriledi.

Hindistan'da gayrı safi yurtiçi hasıla (GSYİH) yılın ilk çeyreğinde yüzde 5.3 büyüdü. Ekonomi geçen yılın son çeyreğinde yüzde 6.1'lik bir büyüme gerçekleştirmişti. Bloomberg News'un anketine katılan 31 ekonomistin tahminlerinin medyanına göre, Hindistan ekonomisinin yılın ilk çeyreğinde yüzde 6.1 büyümesi bekleniyordu.

Singh, Avrupa'daki borç krizinin küresel görünümü bozması, yüksek enflasyon ve rekor seviyedeki dış ticaret açığının, yurtiçindeki harcamaları artırmak için faiz indirimine gitme potansiyelini azaltması ile birlikte, ekonomik büyümeye yardımcı olma konusunda güçlüklerle karşılaşıyor. İktidardaki koalisyonda uyumsuzluk ve yolsuzluk iddiaları, Başbakan'ın ekonomiyi daha da açma yolundaki çabalarını engelliyor. Bu durum ise, yatırımların düşmesine ve rupinin değer kaybetmesine neden oluyor.

Mumbai'de Standard Chartered Plc bölgesel araştırma müdürü Samiran Chakraborty, "Hindistan'ın, merkez bankasının faiz indirimi için fazla bir olanağı olmadığı bir ortamda, hızla reformlara gidilmemesi durumunda, daha derin bir yavaşlamaya girme olasılığını gözardı edemeyiz" dedi ve "Hindistan yatırımcılara, politika eğiliminin büyümeyi güçlendirmeye yönelik olduğu konusunda açık bir mesaj gödermek durumunda" değerlendirmesinde bulundu.

Hindistan para birimi rupi bugün yüzde 0.4 zayıflayarak dolar akrşısında, yerel saati ile 12:53'te 56.435 seviyesine indi. Rupi son bir yılda yüzde 20 değer kaybetti ve Bloomberg'in izlediği 11 Asya parasından oluşan sepet içinde en fazla kaybettiren para birimi oldu. Hindistan Borsasında gösterge endeks Sensex yüzde 1 düştü. Kasım 2021'de vadesi dolacak yüzde 8.79 faizli Hindistan tahvilinin faizi 11 baz puan ya da 0.11 yüzde puanı düşerek yüzde 8.41'e indi.