Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Çin'de imalat Mayıs'ta beklentinin altında büyüme kaydederek, hükümetin yavaşlamayı önlemek için teşvik uygulaması için nedenlere bir yenisini daha ekledi.

Çin'de satın alma yöneticileri PMI endeksi Nisan'da 53.3'ten Mayıs'ta 50.4'e gerileyerek, son 6 ayın en yavaş büyümesine işaret etti. Beklenti sanayi üretiminin 52.0 puan olacağı yönündeydi.

İmalat raporu ekonomik yavaşlamanın derinleştiği sinyalini artırarak, büyümeye daha fazla odaklanılacağını söyleyen  Başbakan Wen Jiabao'nun büyümeyi desteklemek için daha agresif hamlelerde bulunma ihtimalini yükseltti. Credit Suisse Group AG bu hafta Pekin hükümetinin 2 trilyon yuan ile 2008'deki paketin yarı miktarında teşvik uygulayabileceğini öngördü.

Ekonominin, ilk olarak beklenenden daha hızlı soğuduğunu belirten Barclays Capital'ın ekonomistlerinden Chang Jian, büyümeyi hızlı bir şekilde istikrarar kavuşturmanın en etkin yolunun yatırım olduğunu söyledi.

MSCI Asya Pasifik Endeksi bugün yüzde 1 aşağıda seyrediyor.

Chang, ekonomik büyümenin bu çeyrekte yüzde 8'in altında olabileceğini ve politika faizi indirimi olasılığının arttığını belirtti. Credit Suisse, 2. çeyrekte büyümenin yüzde 7'ye gerileyebileceğini öngördü.