Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euroyu kurtarma planlarında "tabusu" olmadığını söyleyen Almanya Başbakanı Angela Merkel, Euro Bölgesi liderlerine, finansal piyasaları, bankaların korunacağına ikna etmek için çabalarının artırması çağrısında bulundu.

Merkel, Avrupa Komisyonu'nun, kalıcı kurtarma fonu ESM'nin, hükümetleri baypas ederek bankaları doğrudan finanse etmesi tavsiyesini memnuniyetle karşıladıklarını belirtti. Bankaların kurtarılması için AB'nin daha yakın çalışabileceğinin sinyalini veren Almanya Başbakanı, "daha fazla işbirliği için olanakların" olduğunu söyledi.

Uluslararası finans piyasalarına, yeni kuruluşlar ve yapılabileceklere ilişkin daha net sinyaller verebileceklerini anlatan Merkel, liderlerin "tabularını" bir kenara bırakması gerektiği çağrısını tekrarladı. Merkel, şu anda konuşulan tavsiyelerin bazılarının AB anlaşmalarında değişiklik gerektirdiğini ve buna uygun reformların uygulanmasının 5-10 yıl alabileceğine dikkat çekti.

Piyasalardaki çalkantıların artmasıyla İtalya, Fransa ve ABD'den "Borç krizi çözüm önerilerini" değiştirme çağrılarıyla baskı altında olan Merkel, Avrupalı liderlerin bütç konsolidasyonu, büyüme ve yapısal denetimler gibi ortak ajandası bulunduğunu söyledi ve "birlik tablosu" çizmeye çalıştı.

Almanya Başbakanı Merkel, Avrupa'daki kuzey-güney kavramına karşı çıktı ve bankacılık sektörünü düzenlemeye çalışan İspanya Başbakanı Mariano Rajoy'u övdü.