Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Borçlanma maliyetleri yüzde 7'lere yaklaşan İspanya'nın kurtarma görüşmelerinde olduğu haberini yalanlaması, Çin'in imalatlarındaki yavaşlama ve ABD ekonomisinin beklentilerin altında büyümesi üzerine Asya Borsaları geriledi.

Satışlarının yüzde 37'sini ABD ve Avrupa'da gerçekleştiren Japon tüketici elektronikleri ihracatçısı Sony Corp. yüzde 3.7 değer kaybetti. Çin'in en büyük üçüncü bankası Agricultural Bank of China Ltd. yüzde 1 düştü. Avustralya'nın 1 numaralı maden şirketi ve petrol üreticisi BHP Billiton Ltd., metal ve ham madde fiyatlarının düşmesinin ardından yüzde 0.9 düşüşü kaydetti.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.9 kayıpla 111.55 puana geriledi. Endekste değer kazanan her hisseye karşılık 3 hisse değer kaybetti. Endeks 20 Aralık'tan bu yana en düşük kapanışına yöneldi. Bu haftayı yüzde 0.1 aşağıda tamamlamaya hazırlanan endeks, 5. haftasını da ekside sonlandırarak, Haziran 2011'den bu yana en uzun süreli kayıp dönemine işaret etti.

Herkesin bekle-gör yaklaşımını benimsediğini ve Euro Bölgesi'nden çıkacak şeyi beklediğini belirten Samsung Asset Management Co.'nun Hong Kong'taki yatırım genel müdürü Pauline Dan, şu anda piyasaları en çok aşağı çeken faktörün Euro Bölgesi'nin daha da kötüye giderek küresel ekonomiyi resesyona sürüklemesi olduğunu söyledi. Dan, Çin ekonomisi yavaşlamayı sürdürürse, bunun bir risk oluşturacağını, uzun vadeli yatırımcılar için değerlemelerin oldukça iyi olduğunu kaydetti.