Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin'de imalat ve ABD'de de büyüme rakamlarının beklentinin altında kalmasının, dünyanın en büyük 2 ekonomisinin yavaşladığına ilişkin endişeleri artırmasıyla Japon hisseleri değer kaybetti. Topix Endeksi 9. haftasını da kırmızıda sonlandırdı.

Satışlarının yüzde 26'sını Çin ve ABD'de kaydeden Sony corp. yüzde 3.1 düştü. Ağır ekipman üreticisi Hitachi Construction Machinery Co., sektör öncüsü Joy Global Inc.'in kazanç tahminlerini aşağı çekmesinin ardından yüzde 4.1 geriledi. Aozora bank Ltd., kamu fonlarının geri ödenmesini Haziran'da tartışmayacaklarını açıklamasının ardından yüzde 4.8 değer kaybetti.

Topix Endeksi yüzde 1.4 kayıpla 709.74 puana gerileyerek, bu haftayı yüzde 1.7 aşağıda tamamladı ve 9. haftasını da kırmızıda kapamaya yöneldi. Nikkei 225 Endeksi yüzde 1.1 düşüşle 8,450.64 puandan işlem gördü. Endeks Mayıs'ta yüzde 10.3 düşüş kaydederek, Mayıs 2010'dan bu yana en kötü aylık performansını gösterdi.

ABD ve Çin'e odaklanan küresel ekonominin, beklenenden daha sert rüzgarlarla karşılaştığını ve toparlanma beklentilerinin de azalmaya başladığını söyleyen Mitsubishi UFJ Asset Management Co.'nun Tokyo'daki kıdemli stratejistlerinden Kiyoshi Ishigane, Japon ekonomisinin iç talebinin çok güçlü olmamasından ötürü dış gelişmelere çok duyarlı olduğunu belirtti.