Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa hisse senetleri, Çin'de imalat sanayi büyümesinin yavaşlaması ve yatırımcıların bugün açıklanacak olan ABD ABD istihdam verilerini beklemeleri ile birlikte, gösterge endeks Stoxx Europe 600'ün Ağustos ayından bu yana en keskin aylık düşüşünü göstermesinin ardından durgun seyrediyor. ABD endeks vadeli kontratları ve Asya hisse senetleri ise geriledi.

BP Plc, Rusya'nın üçüncü büyük petrol şirketi TNK-BP'deki varlığının yüzde 50'sini satacağını açıklamasının ardından yüzde 3.8 değer kazandı. HMV Group Plc, Londra'da bir konser tesisini satma konusunda anlaşmaya vardığını açıklamasının ardından yüzde 25'lik bir sıçrama gerçekleştirdi.

Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.1'den de az bir değer kaybıyla, Londra saati ile 08:30'da 239.88 puan seviyesine geldi. Gösterge endeks, Yunanistan'ın eurodan çıkacağı endişelerinin artması ve İspanya'da borçlanma maliyetlerinin yükselmesinin etkisi ile Mayıs ayında yüzde 6.8 düştü. Haziran vadeli Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks kontratı yüzde 0.4 düşerken, MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 1 geriledi.

Çin'de imalat sanayi satınalma yöneticileri endeksi Nisan ayındaki seviyesi olan 53.3'ten Mayıs ayında 50.4'e geriledi. Bloomberg News'un anketine katılan ekonomisterin tahminlerin medyanına göre bu verinin 52 seviyesinde çıkması bekleniyordu. Bu verinin 50 seviyesinin üzerinde çıkması, sektörde büyümeyi işaret ediyor. HSBC Holdings Plc ve Markit Economics'in daha önce açıkladığı Çin imalat sanayi PMI verisi yedi ay üst üste düşmüş ve küresel krizden bu yana en uzun süreli düşüş dönemini geçirmişti.