Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İtalya başbakanı ve Avrupa Merkez Bankası başkanının, euro krizinin çözümü için daha etkin hamle çağrısında bulunmasının ardından Almanya Başbakanı Angela Merkel'in kriz çözümü stratejileri daha fazla eleştirinin hedefi oldu.

İtalya Başbakanı Mario Monti ve AMB Başkanı Mario Draghi, Almanya'nın, sorunlu bankaların doğrudan Euro Bölgesi fonlarına ulaşmasına karşı çıkmayı bırakmasını söyledi. Monti aynı zamanda Almanya'ya ortak euro tahviline onay vermesi çağrısında da bulundu.

Alman usûlü bütçe cefasının hayranı olduğunu söyleyen Monti, yayılmayı önleyici araçların bulunmamasının, Merkel'in istikrarlı ekonomi görüşünün altını oyduğunu söyledi.

2 yıldan uzun süredir devam eden krizin ardından euronun, dolar karşısında 2 yılın en düşük seviyelerinde seyretmesi, finansal piyasalarda Avrupa stresine neden oldu. Yatırımcıların risk duyarlılığı, Fransa ve Almanya'nın tahvil faizlerini rekor düşük seviyelere geriletti.

Draghi dün Avrupa Parlamentosu komitesine, politika yapıcıların hatalarını düzeltmenin kendi görevi olmadığını söyledi. AMB Başkanı, "Ulusal hükümetlerin mali cephedeki eylemsizliklerinin üstünü örtmek bizim görevimiz ya da sorumluluğumuz değil" dedi.