Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

BP Plc, Rusya'nın en büyük üçüncü petrol üreticisi TNK-BP'deki 20 milyar dolarlık payını satarak, ham petrol üretiminin dörtte birini sağladığı dokuz yıllık yatırımından çıkacak.

BP hisseleri, şirketin TNK-BP'deki yüzde 50'lik payı için niyet beyanı aldığını ve satışı gözden geçireceğini kaydetmesinin ardından, Londra Borsası'nda bugün sıçrama yaptı. BP'nin bu açıklaması, TNK-BP'nin diğer yarısına sahip milyarderler grubu Alfa Access Renova'nın (AAR) bu hafta, şirketin diğer yarısını almayı değerlendireceklerini kaydetmesinin ardından geldi.

BP ve ortakları arasındaki ilişki, BP'nin geçen yıl Rusya'da kamuya ait petrol şirketi OAO Rosneft ile ortak kurma girişiminde bulunmasının ardından bozulmuştu. TNK-BP hisse satışı, 2010 yılında ABD'de şirketin piyasa değerinin yarısının erimesine neden olan Deepwater Horizon felaketi sonrası BP CEO'su Bob Dudley'in yaptığı en büyük varlık satışını oluşturacak.

Investec Plc petrol analisti Stuart Joyner, "Yönetime gelişen piyasalardaki işlerinden çekilmeleri çağrısında bulunuyorduk. Bu nedenie, BP'nin bu hareketi oldukça cesaret verici" dedi.

BP'nin Londra'daki sözcüsü David Nicholas, potansiyel alıcılarının ismini vermekten kaçındı ve AAR'nin ilgilenen taraflar içinde olup olmadığı konusunda yorumda bulunmadı. Sözcü, sürecin birkaç ayı alabileceğini belirtti.