Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD hisse senetleri, dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Çin'in, büyümeyi canlanduırmak için, 2008 yılından bu yana ilk kez faiz indirimine gitmesinin ardından değer kazandı. Bu hareket sonucu, gösterge endeks Standard & Poor’s 500 (S&P 500) yükselişini dördüncü güne taşıdı.

Ancak hisse sentleri, Fed Başkanı Ben S. Bernanke'nin bugün Kongre'de yaptığı konuşmada, ABD ekonomisinin, Avrupa krizinden ve ABD'de maliye politikasının sıkılaştırılma ihtimalinden dolayı risk altında olduğunu kaydedip, merkez bankasının ekonomiyi desteklemek için atacağı adımları detaylandırmamasının ardından kazançlarının bir kısmını geri verdi. Alcoa Inc. ve Caterpillar Inc. en az yüzde 1.5'lik yükselişler gösterdi. Bank of America Corp., erken saatlerdeki yüzde 3.4'lük kazancını geri verdi ve yüzde 0.9 düştü.

S&P 500 Endeksi, yüzde 1.1'lik kazancının bir kısmını geri verdi ve yüzde 0.6 yükselerek, New York saati ile 10:10'da 1,322.59 puana çıktı. Dow Jones Endeksi ise 83.25 puan ya da yüzde 0.7 yükselişle 12,498.04 puana çıktı. S&P 500 Endeksi'nde el değiştiren hisse adedi, bu raporun yazıldığı sırada, 30 günlük ortalamanın yüzde 31 üzerindeydi.

New York'ta UBS Wealth Management Americas şef yatırım stratejisti Mike Ryan, "Çin'in bugünkü adımının ardından, politika yapıcıların ne yapabileceğine yönelik spekülasyonlar piyasaları destekliyor" dedi ve "Eğer büyüme yavaşlarsa, piyasalar stres altında kalırsa, küresel politika yapıcıların ilave tedbirler için hazır beklediği yolunda bir algılama var" değerlendirmesinde bulundu.

Hisse senetleri, Çin'in faiz indiriminin küresel politika adımları konusunda iyimser rüzgarlar estirmesinin ardından değer kazandı. Fed Başkan Yardımcısı Janet Yellen, ABD ekonomisinin sorunlar karşısındaki kırılganlığının sürdüğünü ve ilave tedbirlerin gelebileceğini söyledi. Almanya Başbakanı Angela Merkel, Almanya'nın Euro Bölgesi'ne istikrar getirmek için, mevcut Euro Bölgesi enstrumanlarını tekrar kullanmaya hazır olduğunu kaydetti.

Yatırımcılar bugün ayrıca ekonomik verileri de yakından izlediler. ABD'de işsizlik başvuruları, 2 Haziran'da biten haftada 12,000 düşerek 377,000'e indi. Bloomberg News'un anketine katılan 49 ekonomistin tahminlerinin medyanına göre, bu verinin 378,000 seviyesinde çıkması bekleniyordu.

S&P 500 Endeksi önceki üç günde yüzde 2.9 yükseldi ve 1 Haziran'da açıklanan ve hayalkırıklığı yaratan istihdam verisinden sonra görülen kayıpları geri aldı. Haftanın başlarında, endekteki şirketlerin piyasa değerinin toplamı, açıklanan karların toplamının 12.9 katı seviyesine geriledi ve son altı ayın en düşük değerlemesine geriledi. Avrupa borç rkizine yönelik endişeler ve küresel yavaşlama, S&P 500 Endeksi'nin bu yılki zirvesinden yüzde 9.9 düşmesine neden oldu.