Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japon ekonomisinin ilk çeyrek büyümesi yukarı yönlü revize edilerek, ülkenin bu yıl toparlanmayı sürdüreceğine işaret etti. Kabine Ofisi ilk çeyrek büyümesini yüzde 4.1'ten yüzde 4.7'ye revize ettiğini açıkladı. Beklenti, revizyonun yüzde 4.5 olarak yapılacağı yönündeydi.

Raporda özel sektör taleplerinin de revize edilmesi, ülke ekonomisinin geçtiğimiz yılki depremin ardından girilen yeniden inşa sürecinin etkisiyle desteklendiğine işaret etti. Diğer yandan Japonya, Avrupa'daki borç krizinin yeni değerlendirmesiyle ihracatçıların karlarındaki düşüşle baş etmeye çalışıyor.

Yerel talebin, hükümetin teşvik önlemleri, kamu yatırımları ve yeniden inşaların etkisiyle devam etmesini bekleyen Dai-Ichi Life Research Institute'ün başekonomisti Yoshiki Shinke, aynı zamanda deniz aşırı faktörlerden kaynaklanan aşağı yönlü risklere dikkat çekti.

Japonya ve ABD'de taleplerde görülen sıçrama, Toyota Motor Corp. ve Nissan Motor Co. gibi otomobil üreticilerini de kar tahminlerini yükseltmeye telvik etti. Toyota 9 Mayıs'ta karlarının ikiye katlanarak 5 yılın zirvesine çıkacağını öngörürken, Nissan da 11 Mayıs'ta karlarının 5 yılın en yükseğine çıkacağı tahmininde bulundu.

Japonya'nın en büyük ikinci ticaret ortağı ABD ilk çeyrekte yüzde 1.9 büyüme kaydetti.