Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünya genelinde para politikası yapıcıları, 2009'da sonlanan resesyondan bu yana en sert yavaşlamasıyla karşı karşıya olan küresel ekonomiyi desteklemelerine yönelik baskıyla karşılaşıyor.

Avustralya'nın 5 Haziran'da faizi düşürmesinin ardından Çin de dün, başbakan Wen Jiabao'nun aşağı yönlü baskı altında olduğunu söylediği ekonomiyi desteklemek için 3 yılın ardından ilk kez faiz indiri yaptı.

Avrupa Merkez Bankası Mario Draghi de AMB'nin araçlarının, finansal çalkantıları ortadan kaldırma konusunda sınırlı etkilerinin olabileceğine dikkat çekse de, faiz indiri için açık kapı bıraktı.

Aynı zamanda Fed Başkanı Ben Bernanke de dün Kongre'ye, daha fazla teşviğin sonuçlarının kötü olabileceğini belirterek, yine de politika yapıcıların bu ayın sonunda daha fazla teşviği görüşeceğini söyledi.

IHS Inc.'in başekonomisti Nariman Behravesh, dünya genelinde merkez bankalarının harekete geçmesinin istendiğini ifade etti.

JP Morgan Chase&CO.'nun ekonomistleri, 2011'in son çeyreğinde yüzde 2.5 büyüyen küresel ekonominin bu çeyrekte yüzde 1.7; önümüzdeki çeyrekte ise yüzde 2 büyüyeceğini öngördü.