Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

3 MERKEZ BANKASI

Haftaya Avrupa Merkez Bankası (ECB) toplantısı ile (Çarşamba) ile başlayan küresel yatırımcıların beklentisi 1/5 oranında faiz indirimi, genel olarak ise piyasa dostu bir açıklama metniydi. Başkan Draghi ise daha önce sunmuş olduğu uzun vadeli finansman aracının etkilerinin henüz geçmediğini ve etkili olduğunu ancak bundan sonrası için faydalı olup olmayacağını tartıştı. Böylece topu liderlere atan Draghi, piyasa dostu açıklamaları en azından bir sonraki toplantıya bırakmış oldu. Bir diğer merkez bankası ise İngiltere Merkez Bankası (BOE) oldu. Politika faizine dokunması beklenmeyen ve tahvil alım programını 325 milyar Sterlin olarak sabit bırakan banka beklentileri karşıladı. Diğer yandan yavaşlayan ekonomi ve yapışkan şekilde hedefin üzerinde seyreden enflasyona nasıl cevap üretileceği ise merak konusu. İngiltere’de FTSE 100 Endeksi günü % 1.18 primli tamamlarken pound, dolara karşı % 0.28 düşüşte ve 1.5485’te. Piyasanın beklemediği merkez bankası ise Çİn oldu (PBOC). Banka dün sürpriz bir şekilde politika faizini 25 baz puan indirerken % 6.31’e indirdi. 1 yıllık mevduat faizi de 25 baz puanlık düşüşle % 3.25’e inerken alınan bir diğer önlem de bankalara serbestlik tanınması oldu. Gösterge niteliğindeki % 6.31 üzerinden % 10 iskontoyla kredi verme hakları olan bankalara bu marj % 20 olarak yeniden belirlendi. Böylece fon talep edenler daha ucuza kredi bulma imkanına kavuşurlarken bankalar arası piyasada da liberalizasyon hızlandırılmış oldu. Banka karlarını düşürmesi beklenen bu harekete mevduat faizinden % 10 pahalı mevduat toplama düzenlemesi de eklendi. Çin’de Cumartesi günü açıklanacak olan TÜFE, ÜFE, Sanayi Üretimi, Sabit Yatırımlar ve Perakende Satışlar gibi kritik veriler öncesinde bu verilerin beklenenden sert yavaşlamaya işaret edeceği beklentisi ile Çin’de moraller bozuk. Diğer yandan bir süredir gevşeme bekleyen ve buna göre fiyatlayan yatırımcıların realizasyonları da Şanghay Bileşik Endeksi’ni % 0.25 aşağı çekiyor. MSCI Asya Endeksi de % 1.3 geriliyor. Büyüme rakamı % 1’den % 1.2’ye revize edilen ve ardından beklentinin altında kalan cari fazlası ile yatırımcıları endişelendiren Japonya’da Nikkei 225 Endeksi % 1.97 aşağıda. Dolar / Yen ise 79.22’den işlem görüyor. 10 Asya para biriminden oluşan ADXY Endeksi ise % 0.28 geriliyor.

VE AMERİKAN MERKEZ BANKASI (FED)

Hafta başaındna bu yana konuşan FED Başkanları gayet açık zihinli ve yeni tur varlık alımına yatkın açıklamalar yaparlarken Başkan Bernanke dün Kongre önünde bu denli cüretkar olamadı. Özellikle Cumhuriyetçi üyelerin uzun süredir suçladıkları başkan Avrupa risklerine işaret ederken bundan sonrası için de ekonomiyi yakından izlediklerini ifade etti. Her seçeneğin masada olduğunu ancak şuı an değerlendirme yapmak için erken olduğunu söyleyen Bernanke sonrasında parasal genişleme (QE) beklentileri de böylece 19-20 Haziaran toplantısında suya düşmüş oldu. Umduğunu bulamayan piyasa oyuncuları geç saatte satışa yönelirken S&P 500 Endeksi günü % 0.01 düşüşle tamamladı ve 1.314 puana indi. ABD 10 yıllık tahvil faizi ise % 1.6064 bileşikten işlem görüyor. Gelmeyen gevşemelerden sonra Dolar Endeksi 82.48’te. Yükselen dolar emtiaya satış getirirken dün % 0.17 gerileyen S&P GSCI Emtia Endeksi bugün daha sert düşüyor. Spot altın 1.640 dolardan başlattığı geri çekilme hareketine bugün de devam ediyor ve ons başına 1.573’ten alıcı buluyor. Gümüşte ise % 1.2’lik düşüş ve 28.26 seviyesi okunuyor. Comex bakır Çin endişeleri ile % 1.48 düşerken ICE’de başlangıç teminatları artırılan soya % 1.48 düşüşte. Gerileyecek potansiyel talep ve kuvvetli dolar ikilisi de buğday ve mısırı % 1 civarında aşağı çekiyor.

YURT İÇİNDE SAKİN GÜNLER

TL’nin göreceli olumlu performansı ve yıl başından bu yana Sağlam kalması destek olmaya devam ederken Dolar / TL güne 1.8332’den başlıyor. Dün 1.82’nin altına kayan ancak burada kalıcı olamayan kur 1.2514’e inen Euro / Dolar’dan da destek bulamazken Gelişen Piyasa kurlarında satışlar yaşanıyor. Ruble ve Zloti % 1.15 ve % 0.75 düşüşteler. Merkez Bankası beklenti anketinde yıl sonu enflasyon beklentisi 0.2 puan gerilerken bu düşüşün bir trende dönüşebileceği beklentisi ile faiz de aşağı kaymaya devam etti. Gösterge faiz % 9.13’e inerken 10 yıllık tahvilin bileşik faizi ise % 8.98’de sabit kaldı. Global alımlara tepkisiz kalmayan İMKB 100 Endeksi de % 0.8 artışla günü 56.695 puandan tamamlarken gün içinde 200 günlük ortalaması olan 57 binden döndü ve böylece 54 bin seviyesinin altından başlayan ralli hareketi ilk önemli engeline takılmış oldu. Endeksin geri çekilmelerde ne kadar ilgi göreceği 57 binin aşılıp aşılamayacağı konusunda yatırımcılara rehber olacak.

 

Gökhan Şen

Bloomberg HT Araştırma Bölümü