Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa'daki borç krizinin kötüleşmesiyle merkez bankalarının küresel talebi canlandırma konusunda zorlanması üzerine Asya Borsaları, bu haftaki kazançlarını azaltarak geriledi.

Japonya'nın 1 numaralı tüketici elektronikleri ihracatçısı Sony Corp. yüzde 5.1 değer kaybetti. Dünyanın en büyük maden şirketi BHP Billiton Ltd., Çin'in 2008'den bu yana yaptığı ilk faiz indirimi ve metal fiyatlarındaki artışın ardından yüzde 1.2 yükseldi. Otomotiv mikrokontrol aletleri üreticisi Renesas Electronics Crop., hisse satış planından vazgeçmesi üzerine yüzde 19 primlendi.

MSCI Asya Pasifik endeksi yüzde 1.3 kayıpla 11.67 puana gerileyerek, 3 gündür kaydettiği kazançları sonlandırarak, bu haftaki yükselişini yüzde 0.3'e düşürdü. Endekste değer kazanan her hisseye karşılık 3 hisse düştü. Çin ve ABD'nin yavaşlamasına ilişkin endişeler ve İspanya'nın bankalara doğrudan kurtarma fonu sermayesinin artırılması konusunda Almanya'nın muhalefetini aşmakta zorlanmasıyla endeksi 29 Şubat'ta kaydettiği bu yılın zirvesinden yüzde 13 düştü.

Temel sorunun Avrupa'daki borç krizi olduğunu belirten Platypus Asset Management Ltd.'ın yatırım genel müdürü Donald Williams, Çin'in faiz indirim sürprizine rağmen, insanlar büyüme görünümündeki sorun algısından ötürü satışta olduğunu belirtti. Williams, Avrupa'nın sorunlu ülkelerin bilanço tablolarını garantiye alacak bir çözüm bulmasının gerektiğini söyledi.

Fed Başkanı Ben Bernanke dün Kongre'ye yaptığı konuşmasında teşvik sinyali vermekten kaçındı. Aynı gün Çin, 2008'den bu yana ilk kez faizşeri düşürdü ve bankanın kredi ve mevduat faizlerindeki kontrollerini gevşetti.