Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Merkez Bankası Başkanı Ben Bernanke'nin daha fazla teşvik seçenekleri konusunda konuşmaması, Japon hisselerini aşağı çekti. Hisselerdeki kayıplar, Nikkei 225 Endeks Vadelileri'nin, piyasanın düşüşünü sürdüreceği spekülasyonuyla gerilemesi üzerine arttı.

Satışlarının yüzde 28'ini Kuzey Amerika'da gerçekleştiren Mazda Motor Corp. yüzde 3.9 geriledi. Satışlarının beşte birini Avrupa'da kaydeden tüketici elektronikleri şirketi Sony Corp., Fitch Ratings'in İspanya'nın kreid notunu indirmesinin ardından yüzde 4.3 değer kaybetti. Otomobiller için mikrokontrolörler üreten Renesas Electronics Corp., hisse satışından vazgeçmesi üzerine yüzde 17 primlendi.

Topix Endeksi yüzde 1.5 kayıpla 719.94 puana indi ve bu haftayı yüzde 1.6 yukarıda kapamaya hazırlandı. Topix Endeksi 16 Mart'tan bu yana en büyük haftalık kazancına işaret etti. Nikkei 225 Endeksi yüzde 1.6 düşüşle 8,498.39 puana geriledi. Hisseler, Çin'in 2008'den bu yana ilk kez faiz indirimi yapmasına ve Japon ekonomisinin ilk çeyrekte beklentinin üzerinde büyümesine rağmen kayıplarına devam etti.

Bernanke'nin kısa vadede piyasaları destekleyecek somut hiçbir şey söylemediğini belirten Fukoku Mutual Life Insurance'ın genel müdürü Ichiro Yamada, bugünkü düşüşte teknik faktörlerin de olduğunu söyledi.