Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa hisse senetleri, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings'in İspanya'nın uzun vadeli kredi notunu düşürmesi ve 2013 yılında daralma olacağı tahmininde bulunmasının ardından değer kaybetti. Bu hareket sonucu, Stoxx Europe 600 Endeksi haftalık kazancını geri verdi. ABD endeks vadeli kontratları ve Asya hisseleri de düştü.

Avrupa'nın ikinci büyük giyim-kuşam perakendecisi Hennes & Mauritz AB, Societe Generale SA'nın yatırımcılara hisse senedini satma tavsiyesinde bulunmasının ardından yüzde 1.4 düştü. Dünyanın en büyük madencilik şirketi BHP Billiton Ltd., BofA-Merrill Lynch'in kar tahminlerini düşürmesinin ardından yüzde 2.1 geriledi.

Stoxx 600 Endeksi yüzde 0.9 düşerek, Londra saati ile 08:02'de 240.48 puana indi. Haziran vadeli Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks kontratı yüzde 0.6 ve MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 1.3 düştü.

Fitch, ülkenin bankacılık sektörünü yeniden sermayalendirmesinin maliyetine ve uzayan resesyona işaret ederek, İspanya'nın kredi notunu düşürdü ve "çöp" seviyesinin iki basamak uzağına getirdi.

Fitch dün hisse senedi piyasalarının kapanmasının ardından yaptığı açıklamada, kredi notunun "A" seviyesinden "BBB" seviyesine kadar inen İspanya'nın bankacılık sistemini kurtarmak için 100 milyar euroya (125 milyar dolar) ihtiyaç duyabileceğini kaydetti. Önceki tahmin, 30 milyar euro düzeyindeydi. Kredi derecelendirme kuruluşu, İspanya'nın ekonomisinin 2013 yılında resesyonda kalacağı tahmininde bulundu. Daha önceki tahmin, ekonominin 2013'te toparlanma göstereceği yönündeydi.

İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, Avrupalı mevkidaşlarıyla ülkenin bankalarının nasıl kurtarılacağını konuştuğunu söyledi.