Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uluslararası piyasalar, Fed Başkanı Ben S. Bernanke'nin dünkü açıklamalarının ardından parasal teşvik beklentilerinin azalması ve Almanya'nın ihracatının düşmesi ile birlikte satıcılı seyrediyor. Bu olumsuz havanın etkisi ile hisse senetleri düşerken, euro değer kaybetti ve petrol son 13 yılın en uzun süreli düşüş dönemini gerçekleştirmeye yönlendi. ABD Hazine tahvilleri ve Japon yeni ise güvenli varlıklara yönelik talebin artması ile yükseldi.

MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi New York saati ile 07:30'da yüzde 0.8 aşağıda seyrediyordu ve bu gerileme sonucu, haftalık kazanç yüzde 2.3'e daraldı. Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratı, gün içinde yüzde 0.9 düştükten sonra hafifçe toparlandı ve yüzde 0.5 kayıpla seyrediyor. Euro dolar karşısında, Fitch'in İspanya'nın kredi notunu üç basamak düşürmesinin etkisi ile yüzde 0.8 değer kaybetti ve 1.2460 dolara indi. Japon yeni 16 önemli para biriminin tümü karşısında değer kazandı. Petrol yüzde 3.1 düştü ve 24 emtiayı içeren S&P GSCI Endeksi yüzde 2.2 geriledi.

Küresel hisse senetleri bu hafta, politika yapıcıların büyümeyi desteklemek için adım atacakları beklentisi ile ralli yaptı. Fed Başkanı Bernanke, Fed'in, Avrupa borç krizinin ve ABD'deki bütçe kısıntılarının tehdit ettiği ekonomiyi desteklemek için ilave teşviklere karar verme konusunda koşulları değerlendirmeye ihtiyaç duyacağını söyledi. Almanya'da ihracat Nisan ayında düştü ve bu yıl içinde ilk düşüşünü gerçekleştirdi. İtalya'da sanayi üretimi ekonomistlerin beklentisinden daha hızlı geriledi.

Paris'te Meeschaert Asset Management fon yöneticilerinden Guillaume Chaloin, "Yatırımcılar, merkez bankacılara konusudna çok fazla umut depoladıktan sonra uyanıyor" dedi ve "Çok fazla sorun olduğunu unuttuk ve hiçbir şey değişmedi. Yayılma durumu somut hale gelebilir. Bunu, ihracatın kötüleşmeye başlaması ile birlikte, Almanya'da görüyoruz" değerlendirmesinde bulundu.