Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İspanya, Euro Bölgesi maliye bakanlarının haftasonu İspanyol bankalarına destek için olası yardım talebini görüşmeyi planlamaları ile birlikte, 17 üyeli bloğun acil yardım çağrısında bulunan dördüncü ülkesi olmaya yöneliyor.

Konunun gizli olmasından dolayı isimlerini vermeyen bir Alman hükümet yetkilisi ve bir Avrupa Birliği (AB) yetkilisine göre, İspanya'nın talebinin, euro maliye bakanlarının telekonferans görüşmesi yapacağı yarın gelebileceğini belirttiler.

Bu hareket beklentisi, Yunanistan'ın eurodan çıkmak zorunda kalabileceği ve İspanya'nın sorunlu bankalarını koryabileceği ve bütçe açığını finanse edebileceği konusunda yatırımcıları ikna etmekte zorluk çektiği bir ortamda, yatırımcıların kaygılarının altını çiziyor. İspanya'nın kredi notu dün Fitch Ratings tarafından üç basamak düşürüldü ve Başbakan Mariano Rajoy, Avrupalı liderlerle İspanyol bankalarının durumunu görüşmekte olduğunu ilk kez açıkladı.

ABN Amro NV'den makroekonomik araştırma müdürü Nick Kounis, Bloomberg Television'a yaptığı değerlendirmede, "İspanya'nın kurtarılmasının yeterli olmayacağını düşünüyorum. Zira bu yapbozun sadece bir parçası" dedi ve "Kurumsal bir değişimi, bir bankacılık birliğini, bir mali birliği oluşturacak, daha geniş çaplı bir plana ihtiyacımız var ve böyle bir plan üzerinde çalıyorlar. Ancak halen sorular var" şeklinde görüş bildirdi.

İspanya İletişim Bakan yardımcısı Carmen Martinez Castro konu hakkında yorumda bulunmaktan kaçındı.