Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Rusya'nın en büyük bankası Sberbank'ın İcra Kurulu Başkanı Herman Gref, Denizbank'ın çoğunluk hissesinin satışı için yaklaşık 6,5 milyar lira ödeyeceklerini belirtirken, Türkiye'ye yatırımın geri dönüş oranının yüksek olduğunu vurguladı.

Sberbank'ın Denizbank'ın ana hissedarı Dexia ile Denizbank'ın yüzde 99,85 hissesinin satışı için imzaların atılmasının ardından AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Gref, ''Bir ülkenin yatırım notunun AAA olması iyi yatırım yapmanın teminatı olamaz. Avrupa'ya ya da ABD'ye baktığımızda yatırımın geri dönüşü ortalama yüzde 5-7 oranındayken, Türkiye'ye yapılan yatırımın geri dönüşü yüzde 20 oranında. İşte fark burada'' dedi.

Türkiye'nin kredi notunun uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları tarafından ''yatırım yapılabilir'' seviyesinin altında tutulmasıyla ilgili olarak Gref, ''Türkiye'nin mevcut makro ekonomik politikası ile kredi notunun yükselmesi kaçınılmaz. Başbakan Erdoğan'la görüştüm ve Türkiye'nin son yıllardaki politikalarını bizzat inceledim ve bu yatırımın doğru bir yatırım olduğuna karar verdim. Türkiye ekonomisinin hızla büyüyeceğine inancımız tam'' şeklinde konuştu.

-''Türkiye sıçrama noktası''-

Rusya'nın en büyük bankası Sberbank'ın bölgesel büyüme planları içerisinde Türkiye yapılanmasının büyük önem taşıyacağını belirten Gref, ''Ortadoğu ve Körfez ülkelerine açılmasında Denizbank'ın rolü olabilir. Biz bu anlamda Türkiye'yi bir sıçrama noktası olarak görüyoruz'' diye konuştu.

Denizbank'ın satış sonrasındaki yeni yönetimi ile ilgili bilgiler de veren Gref, ''Sberbank'ın Avrupa'da yapılanmasının yeniden şekillenmesi söz konusu. Denizbank'ın yönetim kadrosundan son derece memnunuz. Yönetim kadrosunun liderliğini takdir ediyoruz. Bu satış işlemini tamamlarken Avrupa'daki yönetim kadromuzu da nasıl dizayn edebileceğimizi düşünmemiz lazım. Denizbank CEO'su Hakan Ateş gördüğümüz en mükemmel yöneticilerden biri ve bizim için son derece kıymetli'' ifadesini kullandı.

Sberbank'ın 170 yıla dayanan tarihindeki en büyük satın alma işlemi olduğunu belirten Gref, ''İnanıyorum ki Sberbank ailesi Türkiye'de son derece başarılı olacak'' dedi.

Gref, Denizbank'ın halka açıklık oranı ile ilgili olarak ise şunları söyledi:

''Denizbank'ın halka açık olan yüzde 0,16'lık kısmınının satışı olduğu takdirde biz bunu alırız. Yüzde 99,85'lik hisseyi satın alan Sberbank'ın, önümüzdeki dönemde kendi hisselerinden bir halka arz düşünmüyoruz.''

-''Türkiye akılcı ve çekici bir pazar''-

Türkiye'nin ekonomik büyümesinden övgüyle bahseden Gref, Türkiye'nin bankacılık sektörüne yatırım yapmasının temel sebepleriyle ilgili olarak da şu ifadeleri kullandı:

''Son on yıl içerisinde Türkiye'nin ekonomisindeki üstün kalite sebebiyle biz bugün buradayız. Türk hükümetini etkinliğinden dolayı tebrik ederim. Türkiye'nin imajı uluslararası piyasada büyük ölçüde değişti, dönüştü. Türkiye pazarı bizim için en akılcı ve çekici bir pazar.''

Türkiye'de önümüzdeki dönemde sigorta ya da yatırım şirketi satın almayı düşünmediklerini belirten Gref, asıl ağırlığı Sberbank'ın bölgesel büyümesine ve yapılandırmasına vereceklerini belirtti.